
EHBC van deAuteurs: Eerste Hulp bij Coronamaatregelen
EHBC van deAuteurs: Eerste Hulp bij Coronamaatregelen
Dat de coronacrisis zware gevolgen heeft voor onze leden hoeft geen betoog. De laatste weken kregen wij veel vragen van onze leden die we hierna proberen te bundelen in deel I.
Daarnaast proberen we ook een overzicht te geven van de verschillende steunmaatregelen die de overheid nam of van instellingen waarbij je terecht kan voor meer info in deel II.
Deel I
-
We zien de laatste weken fantastische initiatieven ontstaan van bibliotheken, particulieren of organisaties die iets met voorleesfilmpjes willen doen. Ook bekende lezers willen graag voorlezen. Allemaal mooie initiatieven maar ook in deze moet het auteursrecht worden gerespecteerd.
Zo moet de voorafgaandelijke toestemming worden gevraagd aan de auteur en/of de uitgever (op basis van hun uitgavecontract) om voor te lezen uit een werk of illustraties te tonen uit een boek. Het gaat hier om een auteursrechtelijke handeling van mededeling aan het publiek.
De auteur kan hier een vergoeding voor vragen of vragen dat er geïnd wordt door diens beheersvennootschap, zeker als het een betalend initiatief is.
Voorlezen uit eigen werk kan uiteraard tenzij je dit contractueel anders overeengekomen bent met je uitgever.
Voor het voorlezen uit werken en het tonen van illustraties van andere auteurs blijft de toestemming regelen de basisregel in het auteursrecht, tenzij je onder één van de wettelijke uitzonderingen valt. Je kan hierover meer info terugvinden in ons dossier.
-
Als wij tijdens de coronacrisis niet naar het theater of de opera kunnen gaan, dan komt het theater of de opera wel naar ons. We zien fantastische initiatieven ontstaan zoals podiumaanhuis.be.
Kunsten-of theaterfestivals die niet kunnen doorgaan door de coronacrisis, denken eraan om voorstellingen te streamen op hun eigen platform.
Uiteraard kan dit enkel met toestemming van de auteurs, het gezelschap en de regisseur die de voorstelling zal capteren. Het gaat hier een auteursrechtelijke handeling van mededeling aan het publiek. De auteur kan hiervoor een vergoeding vragen of vragen dat er geïnd wordt door de beheersvennootschap waarbij hij aangesloten is.
De toestemmingscontracten die de beheersvennootschap levert aan een gezelschap bevatten zelden het captatierecht. Dit moet dus afzonderlijk geregeld worden, en hierbij helpt deAuteurs graag.
-
Veel auteurslezingen die in maart stonden gepland tijdens de Jeugboekenmaand werden afgelast omdat scholen werden gesloten en initiatieven werden opgeschort.
Literatuur Vlaanderen (voorheen: Vlaams Fonds voor de Letteren) laat weten dat de subsidie voor reeds toegekende lezingen in het kader van de auteurslezingenregeling bij annulering toch zal worden uitgekeerd. Meer info over de voorwaarden vinden jullie hier terug: https://www.literatuurvlaanderen.be/nieuws/update-corona-en-auteurslezingen
De terugbetalingsregeling geldt enkel als je voorstelling definitief werd geannuleerd en dus niet verplaatst werd naar een latere datum. Auteurs kunnen er dan voor kiezen om voor definitief geannuleerde lezingen tóch de subsidie van 100 euro te laten uitbetalen. Dit kan onder bepaalde voorwaarden.
- De tegemoetkoming geldt voor lezingen waarvoor al subsidie werd toegekend.
- De geplande datum van de lezing moet vallen in de periode waarvoor de maatregelen van de overheid over recreatieve activiteiten gelden. Voorlopig is dat tot en met 19 april. Als de overheid beslist om de geldigheidsduur van die maatregelen te verlengen, komen ook de goedgekeurde gesubsidieerde lezingen voor die extra periode in aanmerking voor een tegemoetkoming.
- Auteurs geven zelf via het formulier van Literatuur Vlaanderen (link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAXmqtAB_U3HxMToTeODN7Ed5S_icbiW_JLRvjoVsPpC8jTQ/viewform) aan dat ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken.
- Als auteurs een tegemoetkoming ontvangen, kunnen ze de lezing later niet alsnog verplaatsen en opnieuw een subsidie ontvangen.
- Een geannuleerde lezing waarvoor een auteur tegemoetkoming aanvraagt, telt mee voor zijn/haar maximum van 15 gesubsidieerde lezingen voor 2020.
Dit geldt voor gesubsidieerde lezingen. Voor niet-gesubsidieerde lezingen neem je best contact op met de organisator om een regeling te treffen.
Literatuur Vlaanderen roept iedereen op om aan te geven hoeveel lezingen er zijn geannuleerd. Die inventarisering geldt niet alleen voor de lezingen die door Literatuur Vlaanderen zouden worden betoelaagd, maar ook voor niet-gesubsidieerde lezingen. Vergeet dus zeker niet om dit formulier in te vullen: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAXmqtAB_U3HxMToTeODN7Ed5S_icbiW_JLRvjoVsPpC8jTQ/viewform
-
Sinds 14 maart 2020 werden alle theatervoorstellingen afgelast tot 19 april. We merken nu al dat de meeste culturele centra tot eind mei voorstellingen annuleren. Dit zou best langer kunnen duren. Dit betekent een zwaar inkomensverlies voor auteurs en gezelschappen.
- Wat betekent dit voor de auteursrechten die door deAuteurs zouden worden geïnd?
Wanneer er op voorhand niets vastgelegd is tussen de producent enerzijds en de auteur/beheersvennootschap anderzijds, en er wordt niets opgevoerd, dan zijn er normalerwijze ook geen auteursrechten verschuldigd.
Is de vergoeding enkel verschuldigd voor effectieve voorstellingen en in functie van de recettes of uitkoopsommen, dan is er helaas niets verschuldigd.
Aarzel niet om onze theaterdienst te contacteren voor vragen over je contract ofgeannuleerde voorstelling via lleo@deauteurs.be.
2. Wat met terugbetaling van de tickets?
Op 19 maart is een ministerieel besluit genomen over de terugbetaling van tickets voor afgelaste evenementen. In toepassing daarvan moet de organisator de tickets niet terugbetalen als het evenement verplaatst wordt naar een latere datum (binnen het jaar en op dezelfde of een nabijgelegen locatie), tenzij de consument het evenement op de nieuwe datum niet kan bijwonen (bv. door ziekte of om beroepsredenen). In geval van annulering krijgt de organisator tot 20 september (zes maanden na de publicatie van het Besluit in het Staatsblad) de tijd om de terugbetaling te doen.
Overigens roept deAuteurs net als de Vlaamse Regering op om uit solidariteit geen terugbetaling te vragen.
- Regeling bij overmacht
Je kan wel overmacht inroepen bij de organisator voor de afgelaste evenementen tot 19 april.Hiervoor verwijzen we naar de FAQ van het departement CJSM, dat dagelijks wordt bijgewerkt ( https://cjsm.be/sites/cjsm/files/faq-covid-19.pdf)
Opgepast: Als je een contract gesloten hebt voor een evenement dat gepland is na 19 april, heb je misschien heel goede redenen om het te ontbinden: omdat het niet zal kunnen doorgaan, omdat je nog belangrijke kosten zou moeten maken, die je niet zal kunnen recupereren, omdat je bestellingen geplaatst hebt die je nu nog kunt annuleren, maar morgen niet meer enz. In dat geval kan er ook sprake zijn van overmacht. Je contacteert dan best zo vlug mogelijk de andere partij. Ideaal is natuurlijk dat je de overeenkomst met toestemming van beide partijen kunt ontbinden of aanpassen.
Als je nu een contract sluit voor een evenement dat gepland is na 19 april, heb je er alle belang bij afspraken te maken voor het geval dat evenement niet zal kunnen doorgaan. Bijvoorbeeld:
- dat het contract ontbonden zal worden indien x weken voor de geplande datum het verbod om publieke evenementen te organiseren nog niet opgeheven is,
- of dat het evenement in dat geval uitgesteld zal worden naar een bepaalde of onderling overeen te komen datum
- dat het contract ontbonden zal worden indien een artiest niet beschikbaar is (bijvoorbeeld ziek of in quarantaine geplaatst), of dat het evenement in dat geval uitgesteld wordt
- welke kosten de partijen kunnen maken zolang niet duidelijk is of de coronacrisis voorbij zal zijn en het evenement zal kunnen plaatsvinden
- hoe die kosten verdeeld worden
- of eventuele voorschotten geheel of gedeeltelijk terugbetaald zullen worden
Kijk ook na of een van de partijen verzekerd is in geval van overmacht en zo ja, of de verzekering zal tussenkomen als je nu een contract sluit voor een evenement in de nabije toekomst, dat misschien niet zal kunnen doorgaan als gevolg van de coronacrisis. De verzekering zou kunnen aanhalen dat je dat kon voorzien, dat er dus geen sprake is van overmacht en dat ze bijgevolg niet tussenkomt.
-
Het inkomensverlies voor de audiovisuele sector is niet te overzien. Producties liggen stil, financiering (o.a. taxshelter) komt in het gedrang, deadlines voor steunaanvragen kunnen niet meer worden gehaald.
Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) nam binnen de krijtlijnen van haar beheersovereenkomsten reeds een eerste reeks maatregelen met betrekking tot toegekende steun aan projecten. De maatregelen hebben tot doel om de sector meer flexibiliteit en tijd te bieden in deze onzekere periode. Er wordt daarbij meer soepelheid geboden op het vlak van:
- Termijnen voor oplevering
- Projecten waarvoor bepaalde financiering is weggevallen
- Voorschotten en hogere uitbetalingsschijven voor productiesteun
- Vervolledigen van aanvragen en technische dossier
- Verplichtingen voor het bekomen van de laatste uitbetalingsschijf: deliverables, CO2-calculator, controles
- Bestedingsverplichting Vlaanderen-Nederland
- Deze regeling geldt tot eind 2020. De details van elke maatregel zijn te vinden op de VAF-website ( https://www.vaf.be/nieuws/coronamaatregelen-projecten-creatie-vaffilmfonds-vafmediafonds-en-vafgamefonds)
-
De coronacrisis heeft ook zware gevolgen voor de tax shelterdossiers. Voorlopig werden reeds deze maatregelen genomen:
- Voor de podiumkunsten wordt de huidige termijn van 24 maanden waarbinnen de uitgaven moeten worden gedaan, verlengd met 6 maanden.
- Voor de audiovisuele sector wordt de huidige termijn van 18 maanden (24 maanden voor animatie) waarbinnen de uitgaven moeten worden gedaan, verlengd met 6 maanden.
Om van deze uitzondering te kunnen genieten, moet de producent kunnen aantonen dat hij rechtstreekse schade heeft ondervonden van de maatregelen die de overheid heeft opgelegd in verband met de Corona-pandemie.
Er wordt momenteel verder overleg gepleegd met de overheid om nog meer aangepaste maatregelen te bedingen.
-
deAuteurs ontving verschillende vragen van leden of er maatregelen zijn om het verlies aan auteursrechten voor bijvoorbeeld afgelaste voorstellingen te compenseren. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid voor de oprichting van een Coronafonds. Helaas betekenen de annulaties van voorstellingen ook voor ons minder inkomsten. Wij zijn eerder van mening dat er ondersteunende maatregelen door de overheid moeten worden genomen in een crisis met dergelijk zware gevolgen voor auteurs.
deAuteurs beschikt wel over een sociaal noodfonds voor auteurs die door financiële omstandigheden in heel zware sociale moeilijkheden raken of zijn geraakt, voor zover niet op andere wijze in die hulpverlening kan worden voorzien. Het fonds is beperkt (10% van de CCSA) en kan enkel in uitzonderlijke gevallen worden aangesproken (cfr. reglement).
De Raad van bestuur van deAuteurs hield op vrijdag 20 maart crisisosverleg en kwam tot volgende conclusies. Naast het verderzetten van onze dienstverlening, een snelle inning en verdeling zal tijdens de coronacrisis ingezet worden op 3 pijlers:
- Communicatie van maatregelen
- Aandringen bij de overheid op aangepaste maatregelen voor de culturele en creatieve sector samen met de belangenvereningingen.
- Een groot aantal van onze auteurs dreigt door de mazen van het net te glippen. Door hun gemengde inkomensopbouw (beroepsinkomsten als zelfstandige in bijberoep, subsidies, auteursrechten, deeltijdse looninkomsten, KVR, werkloosheidsvergoeding in het kader van het Kunstenaarsstatuut) krijgen ze geen adequaat antwoord in de tot nu toe voorgestelde noodmaatregelen die allemaal afgestemd zijn op 100% statuten: of loontrekkende – of zelfstandige in hoofdberoep. deAuteurs ijvert samen met de belangenverenigingen (VAV, Scenaristengilde, Unie van Regisseurs), het Cultuurloket en SOTA voor adequate oplossingen. Samen dringen we er bij de verschillende overheden op aan om de nodige nood- en langetermijnsteunplannen voor de creatieve en culturele sector op te stellen en maatregelen te nemen om auteurs de nodige garanties en zekerheid te bieden. We houden jullie hiervan zeker op de hoogte.
- Daarnaast moeten de toegekende subsidies behouden blijven ook als voorstelling, productie, lezing afgelast/uitgesteld wordt op voorwaarde dat ook de auteurs correct vergoed worden.
- Het in kaart brengen van het inkomensverlies van onze leden via een enquête om nog gerichtere acties te kunnen ondernemen.
Toegekende beurzen en steun die toegekend werden blijven uiteraard gelden, ook als je voorstelling of productie uitegesteld werd naar een latere datum.
Hou onze website en nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws.
-
Je kan onder voorwaarden als auteur je recht behouden op een werkloosheidsuitkering terwijl je auteursrechten ontvangt. Je moet dan vooraf wel een formulier C1-artiest invullen. Bij de aangifte moet je invullen hoeveel je inkomsten bedragen of hoeveel je schat dat ze zullen bedragen. Zijn die inkomsten hoger dan verwacht, zal je een corrigerende aangifte moeten indienen.
Om je volledige werkloosheidsuitkering te behouden mag je netto-belastbaar inkomen niet hoger liggen dan 4.536,48 euro op jaarbasis (in 2020). Ligt het bedrag hoger, dan wordt je daguitkering verminderd met 1/312de van het overschrijdende bedrag.
Uitzondering door COVID19-crisis
Gezien de Coronacrisis zal uitzonderlijk geen rekening worden gehouden met de auteursrechten en naburige rechten ontvangen tussen 1 april en 31 december 2020 (Wet van 15 juli 2020 tot verbetering van de toestand van de werknemers in de culturele sector). Die kunnen dus onbeperkt gecumuleerd worden met een werkloosheidsuitkering.
Deel II
-
De website van Cultuurloket bundelt nuttige informatie over de gevolgen van de coronacrisis, specifiek voor de cultuursector. De organisatie heeft ook een Coronalijn waar je terecht kunt voor juridisch en zakelijk advies op maat. Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u kun je je vragen stellen via het nummer 02 534 18 24.
Daarnaast ontwikkelde Cultuurloket samen met het departement Cultuur, Jeugd en Media een document met vragen en antwoorden en vind je op hun website ook twee webinars terug.
Cultuurloket organiseerde twee webinars over topics waarover ze de meeste vragen krijgt:
- herbekijk de webinar Coronacrisis – maatregelen voor zelfstandigen(link is external) (van 24 maart 2020)
- herbekijk de webinar Coronacrisis – tijdelijke werkloosheid(link is external) (van 26 maart 2020)
- Bekijk op maandag 6 april 2020 om 10 uur de webinar Kredietmaatregelen tijdens de coronacrisis. Meer info:https://www.facebook.com/events/214811083200450(link is external)https://app.livestorm.co/cultuurloket/kredietmaatregelen-tijdens-de-coronacrisis(link is external
-
Onze bestuurder Carlo Van Baelen stelde op 21 maart 2020 volgend overzicht op.
Dit werd aangevuld met de steunmaatregelen van de Vlaamse regering van 1 april 2020.
-
Meer informatie over de federale en gewestelijke maatregelen vindt u hieronder
- FEDERAAL
– Informatienummer van de FOD Economie: 0800 120 33
- VLAANDEREN
-Contactcenter VLAIO: 0800 20 555
- BRUSSEL
-Informatienummer: 1819
-1819.brussels/nl/blog/faq-coronavirus-en-ondernemingen-antwoord-op-uw-meest-gestelde-vragen
- WALLONIË
– Informatienummer: 0800 14 689
– https://www.wallonie.be/fr/actualites/covid-19-la-wallonie-debloque-350-millions-eu-daides