iTems

In iTems, het magazine van deAuteurs, berichten we over thema’s en dossiers die leden en gebruikers aanbelangen.
We hebben ons voorgenomen om voortaan onze energie te bundelen in twee edities per jaargang. Twee extra dikke nummers waarin telkens meerdere disciplines aan bod komen: de audiovisuele wereld, literatuur, theater, illustratie.

iTems#16, Het adiovisueel nummer van iTems:

Traditiegetrouw valt bij het begin van een nieuw jaar een nummer van iTems in de bus!

Dit jaar reikt deAuteurs haar prijs uit binnen de categorie ‘documentaire’ en heeft onze raad van bestuur besloten om volgende filmmakers te nomineren: Elias Grootaers met ‘Inside the Distance’, Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe met ‘Rien n’est pardonné’ en Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes met ‘Grands Travaux’. Meer dan redenen genoeg dus om hen te ontmoeten en te spreken over hun genomineerde films.

Naast documentaire komt in deze editie ook fictie en animatie aan bod. We brachten een bezoekje aan Britt Raes die de kortfilm ‘Catherine’ maakte, een film over een jong lief meisje dat opgroeit tot een echte cat lady.
We spraken ook met Bülent Öztürk die vertelt over zijn eerste langspeler ‘Blue Silence’. De film won ondertussen tal van prijzen en speciale vermeldingen.
Momenteel is ook de ambitieuze Lukas Dhont bezig aan zijn eerste langspeler ‘Girl’, een film waarin een jong iemand het klassiek idee van gender uitdaagt.

Ook de aankondiging van ons goedgevuld beurzenprogramma mag in dit nummer niet ontbreken. Hiermee wil deAuteurs haar leden ondersteunen op momenten waarop ze dat het meest nodig hebben. Dit jaar biedt deAuteurs ook een schrijversresidentie aan van één week voor een dynamisch auteursduo die in alle rust wil werken en brainstormen in het prachtige en rustieke Bois de Cise in Frankrijk. In september 2018 wordt het gloednieuw kinderboekenfestival SmåBUS georganiseerd in het zuiden van Zweden met als projectleider Joke Guns. Onder het thema vertelkracht en leesplezier biedt SmåBUS schrijvers en illustratoren een platform waarop inspiratie en vakkennis over kinder- en jeugdliteratuur gestimuleerd worden.

We spraken ook met SAA (Society of audiovisual authors) voorzitster Barbara Hayes over de werking en de actuele topics op Europees niveau.
In het kader van haar doctoraatsonderzoek verdiepte Ilse Schooneknaep zich in de digitale en globale veranderingen binnen de audiovisuele sector en analyseerde ze kritisch de problemen die zich voordoen.

Verder vertelt Nathalie Teirlinck ons over haar film ‘Le Passé devant nous’ die op het Filmfestival Oostende een Ensor won voor beste debuut en prijs van de industrie, verkozen door de Ensor Academie.
Ook de televisieserie ‘Tabula Rasa’ was een schot in de roos, scenarist Christophe Dirickx gaf er tekst en uitleg bij.

Een goedgevuld iTems-nummer voor een goed gestart 2018!

Veel leesplezier!

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Print Friendly, PDF & Email