3 MEI: WERELDDAG VAN DE PERSVRIJHEID

3 MEI: WERELDDAG VAN DE PERSVRIJHEID
UITNODIGING
Wij verwelkomen u graag op de Werelddag van de Persvrijheid in BOZAR (Henry Le Boeuf zaal), Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel op zondag 3 Mei 2015. VIP sprekers uit alle delen van de wereld gaan uitvoerig in op de persvrijheid als fundamenteel democratisch recht. Persvrijheid wordt bekeken in de bredere context van vrijheid van menigsuiting en respect voor de diversiteit. Het grogramma omvat permanente tentoonstellingen, een namiddagsessie met debatten en een avondsessie met uitreiking van de Awards.
In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Elk jaar worden op die manier wereldwijde schendingen van de persvrijheid onder de aandacht gebracht. Die dag staan we ook stil bij het grote belang dat persvrijheid en journalistiek hebben als fundamenten van ons democratisch bestel.

Het Brussels Platform for Journalism, een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, en Erasmushogeschool Brussel, organiseert samen met Bozar – Paleis voor Schone Kunsten, de Evens Stichting en iMinds Difference Day – Europees Gala voor vrijheid van meningsuiting. Dit evenement zal voortaan elk jaar plaatsvinden in Brussel, te beginnen op 3 mei 2015. Tal van journalistieke en academische koepels en organisaties, media, Europese en wereldwijde instellingen en stichtingen werken hier aan mee.

De recente dramatische aanslagen op de vrijheid van meningsuiting in Parijs, Kopenhagen, Dhaka … verlenen dit initiatief een grote urgentie. Centraal staat daarbij (internationale en Europese) journalistiek in relatie tot persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, kwaliteit en creativiteit. Vrijheid van meningsuiting impliceert echter tegelijk respect voor de mening van anderen. Zij erkent de verscheidenheid van mensen en overtuigingen. De vrijheid van meningsuiting bevestigen staat daarom gelijk aan het erkennen van diversiteit. Voor ons is World Press Freedom Day tegelijk Difference Day.

Het programma van 3 mei omvat een namiddaggedeelte met films en debatten, en een avondgedeelte, opgebouwd rondom vier prijzen, op mondiaal, op Europees en op Brussels niveau.

Programme:

13:30

Opening statement by Julia Cag

14:15

• Debates on investigative journalism, the dangers of journalistic work, cartoons, Europe in the press
• Screening of Citizenfour (Oscar-winning documentary on Edward Snowden)

• Permanent exhibitions

18:30

The European Gala for Freedom of Expression will present four awards:
on a world, a European and a Brussels level:

• World level, awarding an individual journalist – WAN: The Golden Pen of Freedom

• European Level:

– The iMinds Press for More Award for Original and Better Journalism
– The Evens Prize for European Journalism 2015

• The Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression, granted by Brussels University Alliance (VUB and ULB), awarded to Raif Badawi (Saudi Arabia), with an intervention by his wife, Ensaf Haidar

20:00

VIP Networking Reception in Hall Horta (invitation only)

Organising partners
Sponsors & supporting partners