Adam Price wint de eerste FSE European Screenwriters Award

Op maandagavond 21 september vond voor de allereerste keer de uitreiking van de European Screewriters Award plaats. deAuteurs kan dergelijk initiatief alleen maar toejuichen en zette dan ook maar al te graag de schouders onder dit evenement.

Organisator FSE (Federation of Screenwriters in Europe) had het genoegen om de exclusieve Award toe te kennen aan Deens schrijver Adam Price, maker en showrunner van de uiterst succesvolle TV serie ‘Borgen’.
De reeks ‘Borgen’ werd aan meer dan 30 landen verkocht en won een Prix Italia, een BAFTA en de Monte Carlo TV festival awards. Price werkt momenteel aan een nieuwe serie over religie, ‘Rides Upon The Storm’, gecoproduceerd door DR-TV, ARTE en SAM Productions en gepland voor uitzending in 2017.

Carolin Otto, Duits scenariste en lid van de Raad van Bestuur van FSE, opende de avond met de beduidende woorden : « Zonder een goed script, is er geen goede film. » Meteen ook dé leuze van het FSE-event, dat in het teken staat van Europese scenarioschrijvers en de uitzonderlijke bijdrage die ze leveren aan het internationale filmgebeuren. FSE wilt deze vaak onzichtbare scenaristen in de schijnwerpers stellen en het belang van hun werk benadrukken, waarmee ze zowel lokaal, nationaal als op Europees niveau een aanzienlijk publiek trekken.

‘Het werk van scenaristen is essentieel voor het succes van de Europese audiovisuele markt, in het bijzonder de digitale markt, en voor de rijke culturele diversiteit in Europa’, vult FSE-president Sveinbjörn Baldvinsson verder aan. ‘Toch blijven scenarioschrijvers het vandaag de dag moeilijk hebben om rond te komen met hun schrijwerk’, zegt hij. ‘Er zijn momenteel ongeveer 10.000 EU-inwoners die schrijven wat wij in de cinema of op ons TV- of computerscherm zien. Het probleem is niet alleen dat scenaristen slecht betaald worden, maar ook dat hun inkomens zo onstabiel zijn. Ieder contract, dat niet slaat op een hoeveelheid werk maar op telkens weer een originele creatie, zou immers wel eens het laatste kunnen zijn.’
‘Vandaar ook het cruciale belang van auteurs- en kopierecht’, benadrukt hij ten slotte. ‘Dat is onze broodwinning, het is hoe we onze kost verdienen.’

Het evenement vond plaats in een historische parel in hartje Brussel, de voormalige thuishaven van Louis Pasteur, temidden van de Europese wijk. Talrijke mensen vonden hun weg naar de uitreiking, waaronder vele leden van het Europees Parlement en de Commissie, lobbyisten vanuit de Europese creatieve industrie en ook vele professionelen uit de Brusselse film- en televisieindustrie.

De FSE European Screenwriters Award kreeg dit jaar de steun van verschillende collectieve rechtenorganisaties, waaronder: deAuteurs, ALCS (VK), VG Wort (Duitsland), Literar Mechana (Australië), alsook van heel wat scenaristengildes: Sunklo (Finkland), Norse Dramatikeres Forbund (Noorwegen) en Danse Dramatikere (Denemarken).

FSE is een organisatie bestaande uit 25 scenaristengildes en –unies uit 19 landen en vertegenwoordigt daarmee zo’n 7.500 film- en televisieschrijvers in Europa.