Beste Regie en Beste Scenario voor “Rotkop” in Gijon

Op de 50e editie van het Internationaal Filmfestival van Gijon, Spanje (16-24 november) won Rotkop van Jan en Raf Roosens de Prijs voor Beste Regie én de Prijs voor Beste Scenario (Bert Van Dael en Sanne Nuyens).

In Rotkop draait alles rond de 15-jarige Olli, een eenzame rotkop die ruzie zoekt met wie hij kan. Wanneer zijn doodzieke moeder een feestje voor zijn zestiende verjaardag organiseert, wil hij haar niet teleurstellen. Hij moet op zoek naar vrienden. In de hoofdrollen zien we Enrique De Roeck, Marthe Schneider, Yavuz Saçikara en Sara De Bosschere. Het ook in Gijon bekroonde scenario is van Bert Van Dael en Sanne Nuyens. Rik Zang tekende voor de fotografie, met Maarten Janssens als monteur en Raf Keunen (Rundskop) als componist van de originele score. Naast de regie werd Rotkop ook geproduceerd door de broers Jan en Raf Roosens voor het Antwerpse productiehuis Rococo. Rotkop won eerder ook o.a. de Grote Prijs van het Internationaal Filmfestival van Guanajuato. Door deze prijs staat de film op dit ogenblik ook op de long list voor de Oscars 2013.

Verder won Janis Vercaempst in Gijon de Prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Badpakje 46 van Wannes Destoop.

Oh Willy…, de korte animatiefilm van Emma de Swaef en Marc James Roels, won dit weekend de Grote Prijs voor Beste Korte Animatiefilm op het 32e Internationaal Filmfestival van Amiens. Daarnaast ging de film ook nog aan de haal met de Prijs voor Beste Animatiefilm op het 38e Filmets Badalona Film Festival en de Premio Cine Club Fas op het 54e ZINEBI filmfestival in het Spaanse Bilbao.