De nieuwe Raad van Bestuur van deAuteurs

Een van de talrijke agendapunten op de algemene vergadering van 16 juni jongstleden, was de verkiezing van een nieuwe Raad van Bestuur. Deze elf auteurs werden verkozen (herkozen) voor een periode van vier jaar. Op de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur in september zullen de voorzitter en ondervoorzitters worden verkozen.
Eva Cardon (illustratie & beeldverhaal)

Als illustrator en beeldverhaalauteur maakt Eva Cardon onder artiestennaam Ephameron gevoelig, verhalend werk over het leven van alledag. Ze organiseert, over de eigen landsgrenzen heen, een breed gamma aan tentoonstellingen en is ook actief als curator van kunstprojecten. In eigen land doceert Cardon illustratie en beeldverhaal aan twee kunsthogescholen. In haar meest recente publicatie ‘Wij twee samen’ (2015) geeft ze ons een tedere inkijk in het leven van haar vader die aan een vorm van vroegtijdige dementie leed. Momenteel werk ze aan LUCA School of Arts aan een doctoraat over het Europese autobiografische artistieke beeldverhaal.

Rik D’hiet (scenario)

Rik D’hiet studeerde af als regisseur. Hij schreef televisiescenario’s voor onder meer ‘Recht op Recht’, ‘Flikken’ en ‘Het Goddelijke Monster’, gebaseerd op de boeken van Tom Lanoye. Hij is tevens de bedenker en scenarist van de VRT-misdaadreeks ‘De Ridder’. Voor de bioscoop werkte hij als scenarist of script-adviseur mee aan diverse langspeelfilms, zoals ‘Ben X’, ‘Zot van A’., ‘Tot Altijd’ en ‘Marina’. Rik D’hiet is als docent verbonden aan het Rits en de Universiteit Gent. Voor het VAF coacht hij scenaristen in het scenarioatelier en het intercultureel filmatelier. Hij is tevens bestuurslid van de Scenaristengilde en van deAuteurs.

Gerda Dendooven (illustratie & literatuur)

Gerda studeerde plastische kunsten en vervolgens vrije grafiek in Gent. Ze maakt verrassende, niet-conventionele illustraties bij teksten van bekende kinder- en jeugdboekenschrijvers. Maar ze schrijft ook zelf verhalen en theaterteksten. Ze maakte o.a. ‘De Fijnste dagen van het jaar’ (theater); ‘Soepkinders’ (boek en theaterstuk); ‘Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam’ (boek en theater) en ‘Het Takkenkind’. Tegenwoordig doceert ze ook aan het LUCA School of Arts in Gent. Gerda werd in 2007 de eerste en enige kinderconsul.

Hans Herbots (regie)

Vlaams film- en televisieregisseur Hans Herbots bracht in 2001 zijn eerste langspeelfilm ‘Falling’ uit, naar het boek ‘Vallen’ van Anne Provoost. Later volgden ‘Verlengd Weekend’, ‘Windkracht 10 – Koksijde Rescue’ en ‘Bo’. Deze laatste werd, zoals ook ‘Verlengd Weekend’, geselecteerd voor festivals over de hele wereld en won diverse prijzen op internationale filmfestivals. Zijn meest recente film ‘De Behandeling’ (2014) werd geselecteerd voor festivals in Montreal, Austin, Sitges, Palm Springs, Glasgow, Warshau, Luik, …
Hans regisseerde daarnaast ook de televisiereeks ‘Urbain’ en afleveringen van series als ‘Flikken’, ‘Zone Stad’, ‘Sedes & Belli’ en ‘Vermist’. Met de tiendelige dramaserie ‘Het Goddelijke Monster’ (2010), gebaseerd op de gelijknamige trilogie van Tom Lanoye, won hij de prijs voor ‘Beste Regisseur’ op het Internationale televisiefestival van Sichuan in China. Een jaar later bracht hij, in coproductie met verschillende Europese landen, de vijfdelige mini-serie ‘The Spiral’ uit, die meteen genomineerd werd voor de Digital Emmy Awards. Momenteel is hij werkzaam als showrunner van de fictiereeks ‘Vermist’. Hans Herbots is daarnaast ook ondervoorzitter van de Unie van Regisseurs en is tevens als gastdocent verbonden aan het RITS.

Eva Küpper (documentaire)

Eva Küpper is werkzaam als audiovisueel auteur en regisseur documentaire. In 2009 behaalde ze haar Master in film aan het KASK te Gent en slechts één jaar nadien ontvangt ze al een IDFA Award en een VAF Wildcard voor haar documentaire ‘What’s in a name’. Ook met de film ‘Gardenia, Before the Last Curtain Falls’ (2012-2014), weet ze, als co-regisseur, twee Canadese filmprijzen binnen te halen. Momenteel werkt ze als docente Audiovisuele Productietechnieken aan het UGent en geeft ze ook verschillende gastcolleges en masterclasses documentaire in België en in Nederland. Voorlopig is het uitkijken naar haar nieuwe werk, documentaireproducties die nog volop in ontwikkelingsfase zitten, maar waarvan een eerste release al gepland is voor eind dit jaar.

Freek Mariën (theater)

Freek Mariën studeerde met grote onderscheiding af als Master in het Drama aan KASK/School of Arts en speelde al tijdens zijn opleiding mee in producties van o.m. HETPALEIS en De Maan. In 2009 richtte hij samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op, waar hij niet alleen acteur en regisseur was, maar waarvoor hij ook volgende stukken schreef; ‘Derwazeens’ (2009), ‘Vergiet’ (2011; gepubliceerd in 2013), ‘Altijd tijd voor taart’ (2012) en ‘Wachten en andere heldendaden’ (2014). Voor ‘Vergiet’ kreeg hij in 2012 de Kaas & Kappesprijs voor de beste jeugdtheatertekst uit het Nederlands-Duitse taalgebied. Begin 2015 beslisten de twee oprichters van De Nietjesfabriek om elk apart hun eigen artistieke parcours uit te bouwen. Met Het Kwartier (i.s.m dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën) zal Freek Mariën jeugd- en volwassenenvoorstellingen creëren met een straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet-evidente vorm of thematiek.

Koen Stassijns (poëzie)

Koen Stassijns is dichter, vertaler, bloemlezer en docent literaire creatie. Hij was tot voor kort ondervoorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV). Na enkele dichtbundels bij Lannoo publiceerde hij ‘Paard van glas’ en ‘Zwijghout’ bij uitgeverij Atlas in Amsterdam; deze bundels kenden verschillende herdrukken. Recent verscheen bij uitgeverij P ‘In de luwte’, een overzichtsbundel. Samen met Ivo van Strijtem heeft hij tientallen bloemlezingen gemaakt. Naast libretti voor de Munt, vertaalt hij uitsluitend poëzie. Regelmatig vormt hij een vertaalduo met Geert van Istendael. Hij geeft tal van lezingen in binnen- en buitenland.

Patrice Toye (regie)

De films van Patrice Toye tonen een zoektocht van de personages naar hun identiteit. Na diverse kortfilms, zoals ‘Vrouwen willen trouwen’ en ‘Altijd ander water’, brengt Toye in 1998 haar debuutfilm ‘Rosie’. De film kent succes in het festivalcircuit van o.a Berlijn en Toronto en wint talloze prijzen. Haar tweede langspeler ‘(n)Iemand’ behaalt selecties voor prestigieuze festivals. Patrice is tevens docente audiovisuele kunsten aan het LUCA School of Arts Brussels. Haar nieuwste film ‘Little Black Spiders’ werd geselecteerd op talrijke filmfestivals en kaapte meerdere filmprijzen weg.

Thom Vander Beken (documentaire)

Thorn Vander Beken (1977) werkt als onafhankelijk documentaire filmmaker. In 2008 realiseerde hij ‘Lost In Transition’ in samenwerking met Savage Film en Canvas. Daarna volgde o.a. ‘Martin’s Journey’ in opdracht van het Gentse Vredeshuis en de Mechelse Dossinkazerne. In het najaar van 2015 volgen de opnames voor de lange documentaire ‘I Know You Are There’ in samenwerking met Minds Meet. Naast de realisatie van filmprojecten wil regisseur Vander Beken zijn carrière verruimen rond de wisselwerking tussen film en beeldende kunst. Dit traject vloeit voort uit de realisatie van de video-installatie ‘Unveiled’ (2011), een eerste zijsprong die de regisseur aanzette om verhalen op een andere manier te vertellen. De regisseur kreeg in juni 2015 een trajectbeurs van de VGC om de komende twee jaar dit traject verder te onderzoeken.

Carlo Van Baelen (literatuur)

Carlo Van Baelen was 40 jaar actief in de boekensector. Als directeur leidde hij het Vlaams Fonds voor de Letteren van 2000 tot 2011. Hij is auteur van diverse rapporten en studies over economische, juridische en beleidsaspecten van het Vlaamse Boekenvak. Carlo doceert aan de Bibliotheekopleiding VSPW Gent en is gastdocent aan de UA, de KULeuven, de VUB, de Universiteit Hasselt, Plantin Genootschap en Vakopleiding Boekenbranche Nederland. Carlo is lid van de Strategische Adviesraad Cultuur, zetelt in de werkgroep ‘Opleiding’ van Boek.be en is bestuurder in culturele en maatschappelijke organisaties.

Lies Van Gasse (literatuur)

Lies Van Gasse studeerde af als Master in de Beeldende Kunst en Illustratieve Vormgeving en is daarnaast ook dichter en leraar. Ze werd al op jonge leeftijd opgemerkt als poëzietalent en heeft ondertussen heel wat gedichten op haar palmares staan. Met haar bundel ‘Brak de waterdrager’ (2011) won ze de poëzieprijs van de provincie Oost-Vlaanderen en met ‘Wenteling’ (2013) werd ze genomineerd voor de H.C. Pernathprijs. Haar werk was en is te zien in diverse tentoonstellingen en exposities. Daarnaast experimenteert ze ook met mengvormen van poëzie en beeld, zoals te zien is in haar graphic poems ‘Sylvia’ en ‘Waterdicht’ (i.s.m. Peter Theunynck) en het multimediale poëzieproject ‘Electric Sheep’. Zij is tevens bestuurslid bij VAV.