deAuteursprijs & startschot poëzieluik op TAZ

Zaterdagavond werd op TAZ voor een volle Panoramazaal met KONINGEN en KONINGINNEN der POËZIE het startschot gegeven voor een week lang PRINSEN en PRINSESSEN der POËZIE, een programma waarin jonge dichters centraal staan. Aansluitend reikte deAuteurs haar deAuteursprijs uit.

Curator/Presentator Davd Troch beet de spits af met een gedicht van Herman De Coninck en stelde vervolgens de vier gasten voor: Hedwig Speliers, Joke van Leeuwen, Charles Ducal en Tom Lanoye.

Hedwig Speliers bracht o.a. werk waarin hij terugblikt op het overlijden van zijn broer en van zijn vader.
Charles Ducal haalde inspiratie uit zijn kindertijd, de gruwelen van de oorlog en de zee.

Joke van Leeuwen zag de poëtische kant van een verkeerd zittende labeltje in de nek van de persoon voor haar in de wachtrij en kroonde Lies van Gasse tot haar Prinses der Poëzie, iets waarmee ze heel wat bijval oogstte. Er onstond zowaar een plan om Lies voor te dragen als de volgende stadsdichter van Antwerpen.

Tom Lanoye liet het publiek kennis maken met het werk van de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog, in het Afrikaans en zowat simultaan vertaald naar het Nederlands.
Vervolgens bracht hij met veel bravoure eigen werk als Gent-Wevelgem en passages uit Ten Oorlog.

Aansluitend reikte beheersvennootschap deAuteurs haar deAuteursprijs uit. Na Malin-Sarah Gozin (audiovisueel) en Fikry El Azzouzi (theater) was het dit jaar de beurt aan een literaire auteur. Algemeen directeur Katrien Van der Perre stelde kort de drie genomineerden voor: Jeroen Theunissen, Annelies Verbeke en Peter Theunynck, en kon vervolgens bekendmaken dat de raad van Bestuur van deAuteurs de prijs toekende aan Annelies Verbeke voor haar hele oeuvre en haar engagement.
De Auteur ontving een zeefdruk uit de handen van Gerda Dendooven, illustratrice en lid van de Raad van Bestuur van deAuteurs. De prijs omvat eveneens een bedrag van € 2500.

Een kort beeldverslag:

Deze diashow vereist JavaScript.