Kristien Dieltiens over Kelderkind

Kelderkind

 

Wat voor een boek is “Kelderkind”?

Kelderkind is een historische roman, gebaseerd op echte feiten. Ik deed 8 jaar onderzoek, bezocht een aantal plaatsen en schreef er drie jaar aan. Maar bovenal is het ook een misdaadroman, een psychologische thriller.

Voor het begin moeten we terug naar 1828 wanneer in Neurenberg plots een vreemde jongen op het marktplein staat. Hij is ongeveer 16, spreekt amper, buiten dat ene zinnetje: “ik wil ruiter worden als mijn vader”, en kan eigenlijk niet lopen. Hij wordt in bescherming genomen, maar communiceren is onmogelijk tot iemand hem een potlood en papier toestopt en hij z’n naam neerschrijft: Kaspar Hauser.

 

Wie was die Kaspar Hauser?

Er zijn twee hypotheses. De ene stelt dat het een bedrieger was, die van de maatschappij wou profiteren. De tweede stelling gaat ervan uit dat het om een ondergestoken prinsenkind zou gaan, meer bepaald een kleinzoon van Napoleon. Hij had gedood moeten worden. Nu, dat is om één of andere reden niet gebeurd en hij is dus wellicht 14 jaar lang vastgehouden in een kerker of een kelder. Hij heeft in heel die tijd nooit een mens gezien, met niemand gesproken. Eten en water werden ’s nachts neergezet als ie sliep. Mogelijk werd hij gedrogeerd om lang en vast te slapen. Als hij uiteindelijk in Neurenberg opduikt, wordt hij als het ware herboren.

 

En wanneer wordt het een thriller?

Wel, er is een tweede hoofdpersonage, Manfred. Hij is volledig fictief. Manfred is geboren met een hazenlip. Hij is eigenlijk een ander soort kelderkind. Want als je in die tijd met een handicap geboren werd, werd je bekeken als een paria, werd er niet met je gesproken. Eigenlijk werd je verstoten. Manfred gaat naar het leger om man te worden want zo zegt hij zelf: “Ik heb ook een hazenhart”. Hij zit opgesloten in zijn eigen gevoelens. En dan komt Kaspar ergens op de proppen. Manfred haat Kaspar intens. Hij wil hem wil vermoorden. Kaspar begint een leven als vrij man, dat komt in het nieuws en even later probeert iemand hem te vermoorden. Maar meer ga ik hier niet prijsgeven.

 

Hoe ben je bij Kaspar terechtgekomen?

In ‘79 zag ik “Jeder für sich und Got gegen allen” de film van van Werner Herzog over Kaspar Hauser. Ik was net bevallen van mijn eerste kind en wellicht daardoor heel ontvankelijk voor dat verhaal. In 1985 las ik een boek over Kaspar en in ’97 toen m’n eerste boek “De gouden bal” uitkwam, wist ik al dat ik zijn verhaal wou schrijven. Uiteindelijk heb ik 49 boeken geschreven eer ik er klaar voor was. Maar wat dan nog: mijn 50ste boek, 15 jaar na het eerste en 200 jaar na de geboorte van Kaspar, dat is drie keer feest!

 

Is “Kelderkind” een boek voor young adults of voor volwassenen?

Voor iedereen vanaf pakweg 15 jaar. Weet je, voor mij moet een verhaal beresterk zijn, vlot lezen, je meeslepen. Ik ga ervan uit dat een volwassene van een boek moet kunnen genieten, zelfs als het geschreven is voor 6 jarigen. “Kelderkind” is een literaire thriller, 500 bladzijden dik, ideaal voor lange vakantiedagen. Het onderwerp is donker, maar het boek leest lekker lichtvoetig.