Ensors 2013: 11 nominaties voor ‘Little Black Spiders’

Nominaties Ensors 2013

Voor Beste Film zijn Kid, Offline en The Broken Circle
Breakdown genomineerd. 

Little Black Spiders sleepte de meeste nominaties in de wacht : 11 met o.a. nominaties voor Patrice Toye (regie), Charlotte De Bruyne (actrice en debuut), Line Pillet (debuut) en Richard van Oosterhout (D.O.P.).

The Broken Circle Breakdown is goed voor 10 nominaties: o.a. voor Film, Regie (Felix Van Groeningen), Acteur (Johan Heldenbergh) en Actrice (Veerle Baetens). 

Verrassing is misschien wel Offline, het debuut van Peter Monsaert die 7 nominaties verdient o.a. voor Film, Regie, acteur (Wim Willaert) en actrice (Anemone Valcke).

Ook Kid van Fien Troch viel in de smaak van de jury met 6 nominaties voor o.a. Film en debuut (Bent Simons).

Er waren ook nog nominaties voor Barbara Sarafian en Matthijs Scheepers (Brasserie Romantique) en voor Manou Kersting in Crimi Clowns.

Ook Frits en Franky kreeg een nominatie voor art direction.

Bekijk hier de volledige lijst


JURY ENSORS 2013

De jury van de Ensors, bestaande uit artiesten uit diverse disciplines, onderwerpt de genomineerden aan een grondige analyse en kiest vervolgens de winnaars. Bart De Pauw, de master van FFO10, treedt dit jaar opnieuw op als voorzitter. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Gala van de Ensors op 14 september.
Een mooie erkenning voor de organisatie is dat Minister van Cultuur Joke Schauvliege op het gala voor het tweede jaar op rij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film zal uitreiken. Dit bewijst dat de Ensors als referentie dienen voor de toekomst.

Bart De Pauw
Vlaams acteur en televisiemaker Bart De Pauw begon zijn televisiecarrière op 17-jarige leeftijd met Meester, Hij Begint Weer! Pas echt bekend werd hij in 1995 met Buiten De Zone. Na Schalkse Ruiters volgden onder andere De Mol, Het Geslacht De Pauw en de langspeelfilm Loft. In 2008 koos Bart ervoor om zijn eigen productiehuis op te starten. De eerste fictiereeks van Koekentroef, Quiz Me Quick, groeide uit tot een heus kijkcijferkanon.

Peter Bouckaert
Vlaams producer en hoofd van Eyeworks, Peter Bouckaert, is verantwoordelijk voor heel wat Vlaamse film- en tv-successen. Naast de series Rang 1, Dubbelleven, Oud België, Het Goddelijke Monster en Vermist, produceerde Peter ook films als Tot Altijd, Dossier K, Ben X en Rundskop. In 2013 komen daar nog Het Vonnis bij, de nieuwe film van Jan Verheyen en Marina, de film van Stijn Coninx over het leven van Rocco Granata.

Mike Verdrengh
Mike Verdrengh is een monument binnen de Vlaamse showbizz. Na een carrière als dj, presentator en acteur, was eind 1988 mede-oprichter van vtm. In 2006 lag hij mee aan de basis van de oprichting van de Vlaamse Televisie Academie, waarvan hij erevoorzitter is. De laatste jaren is Verdrengh opnieuw gaan acteren met rollen in De Rodenburgs, Zot Van A., Salamander en weldra ook Kampioen Zijn Is Plezant.

Malin- Sarah Gozin
Scenariste Malin-Sarah Gozin kreeg naam en faam als de bedenker van de vtm-serie Clan. De serie kreeg twee televisiesterren en deAuteurs kende haar eerste prijs toe aan Malin-Sarah voor haar prestatie. Voorheen werkte ze bij TV De Wereld en mocht ze voor Caviar de productie doen van programma’s als De Olympische Droom en Anneliezen. Haar nieuwe serie Connie & Clyde start in het najaar op vtm.

Jan Matthys
Jan Matthys studeerde televisieregie aan het Rits in Brussel.  Hij begon met de regie van een aaantal documentaires zoals Zalm Voor Corleone, De Bende Van Wim en Het Bourgondisch Complot. Daarna stapte hij over op het regisseren van tv-series zoals Aspe, Katarakt, De Smaak Van De Keyser en Quiz Me Quick. Zijn meest prestigueze werk tot nu toe, In Vlaamse Velden, is vanaf volgend jaar te zien op één.

Kevin Janssens
Acteur Kevin Janssens werd voor het eerst opgemerkt in de speelfilm Windkracht 10: Koksijde Rescue. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want al vlug kreeg hij een hoofdrol in de succesvolle serie Vermist. Op televisie was hij ook nog te zien in onder andere De Smaak Van De Keyser, Het Goddelijke Monster, Quiz Me Quick en Salamander. Zijn bioscoopsuccessen waren Smoorverliefd, Zot Van A. en Het Varken Van Madonna.

Maaike Neuville
De Belgische theater- en filmactrice Maaike Neuville is een van veelbelovende sterren aan het Vlaamse filmfirmament. Met series als De Smaak Van De Keyser, Van Vlees En Bloed en Clan heeft zij inmiddels een stevige reputatie opgebouwd. Dat leverde haar onder andere rollen op in de Vlaamse film Weekend Aan Zee en in internationale producties als Nono, Het Zigzag Kind en Goltzius And The Pelican Company, de nieuwe van Peter Greenaway.

Rick De Leeuw
Nederlander Rick De Leeuw is een artistieke veelvraat: hij zingt, schrijft, dicht, presenteert én produceert. Hij begon in 1981 als zanger van de groep Tröckener Kecks waarmee hij de culthit ‘Met Hart En Ziel’ scoorde. In 2000 debuteerde hij als schrijver. Drie jaar later verscheen zijn eerste dichtbundel. In de jaren daarop ging hij samen met Jan Hautekiet en Stijn Meuris op tournee. Een man die zeker zo bekend is in Vlaanderen als in Nederland.

Lou Berghmans
Lou Berghmans heeft als director of photography ondertussen een indrukwekkend palmares opgebouwd. Hij begon in 1991 toen Willem Wallyn hem contacteerde voor Film 1. Daarna leverde hij het camerawerk voor prestigieuze series als Stille Waters, De Parelvissers, De Ronde en Salamander. Op filmgebied was Lou verantwoordelijk voor de prachtige beelden in De Indringer, De Hel Van Tanger, Ben X en Groenten Uit Balen.

¨

Patrice Toye – ©Kristien Clerinx