Felix Van Groeningen en Carl Joos winnen prijs voor beste scenario in New York

BrokenCircleBreakdownAffiche_News

 

‘The Broken Circle Breakdown’  kaapte op het Tribeca filmfestival in New York twee prijzen weg.
Carl Joos and Felix van Groeningen wonnen de prijs voor het beste scenario, terwijl Veerle Baetens bekroond werd als beste actrice.

Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk, geschreven werd door hoofdrolspeler Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met wie hij het stuk opvoerde. Felix Van Groeningen en Carl Joos bewerkten het stuk tot een filmscenario. Carl Joos was eerder al verantwoordelijk voor de scripts van ‘Dossier K.’ en ‘De Zaak Alzheimer’.

De jury spreekt over over ‘a true original’ en eclectische ingrediënten: een romance van tegengestelden, een strijd tussen spiritueel geloof en seculair humanisme, een allesverterende tragedie en een Vlaamse bluegrass band.  De dialogen gaan van zacht flirten tot harde confrontaties. Er is humor en oprechte liefde voor muziek. De film springt behendig heen en weer in de tijd om levendige personages te creëren die letterlijk geconfronteerd worden met leven en dood.  Personages die ons in de ban, onze empathie winnen ons doen denken en meeleven.

Met Veerle Baetens zei de jury een actrice te bekronen die elk facet van haar rol helemaal waar maakte, van de vrolijke zorgeloze jongedame, tot de door verdriet verteerde moeder en echtgenote. Iemand die het vuur in haar personage belichaamt, het vuur dat haar overeind houdt, maar haar even goed vernietigt. Een actrice die hart en ziel van de film is en een prestatie levert die niet minder dan een tour de force is.