Filmfestival Oostende: 11 t.e.m. 19 september

De negende editie van het Filmfestival van Oostende vindt plaats van 11 t.e.m. 19 september 2015.

De negende editie van het Filmfestival van Oostende komt alsmaar dichterbij. Actrice Maaike Cafmeyer is dit jaar ‘Master’ oftewel gastvrouw en ambassadrice van het gebeuren. Ze zetelt tevens in de internationale LOOK!-jury en laat ons kennis maken met haar eigen favoriete films, de Master Selection, en een stel ‘Jonge Helden’ uit de Vlaamse filmwereld.

Op vrijdag 11 september opent ‘Café Derby’, een film van Lenny Van Wesemael met Wim Opbrouck, Monic Hendrickx en Chloë Daxhelet in de hoofdrollen, het festival. De wereldpremière van ‘Cafard’, Jan Bultheel’s langverwachte eerste lange animatiefilm, wordt op vrijdag 18 september de slotfilm.
Vervolgens wordt er op zaterdag 19 september, naar goede gewoonte, feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Ensors. Onze Koningin der Badsteden mag zich alvast verheugen op een week vol Vlaamse vaste waarden en aanstormend talent.

De nominaties voor de Ensors werden bekendgemaakt tijdens een persconferentie op Theater Aan Zee: “Wasteland” (Pieter Van Hees) kreeg 13 nominaties, “Paradise Trips” (Raf Reyntjens), en “Welp” (Jonas Govaerts) komen respectievelijk 9 en 5 keer in aanmerking voor een Ensor. “Violet” (Bas De Vos) en “N:The Madness of Reason” (Peter Krüger) hebben elk 4 nominaties op zak. “Image” (Adil El Arbi en Billal Fallah) heeft 3 nominaties en “Brabançonne” (Vincent Bal) kreeg er 2. “Lucifer” (Gust Van den Berghe) en “Trouw met Mij” (Kadir Balcì) hebben elk 1 nominatie. Op het gala van de Ensors worden eveneens de Industry Award en de Telenet Publieksprijs uitgereikt waar elke film voor in aanmerking komt.

Opvallend is ten slotte ook het aantal internationale producties waar talent van eigen bodem in meespeelt. Zo vertolken o.a. Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens en Jan Bijvoet een hoofdrol in een buitenlandse film.

Raadpleeg het persbericht met de volledige lijst

De jury wordt dit jaar voorgezeten door zanger en televisiepersoonlijkheid Jan Leyers. Hij zal vakkundig worden bijgestaan door niemand minder dan actrice Viviane De Muynck, acteur en theatermaker Jurgen Delnaet, Art Director en Production Designer Kurt Rigolle, Vlaams schrijver Peter Terrin, Director of Photography Frank van den Eeden, regisseur Joël Vanhoebrouck, producent Mariano Vanhoof en zanger Johannes Verschaeve.

Wij zijn alvast benieuwd naar hun selectie en kijken ernaar uit om het Vlaamse filmtalent ook dit jaar weer op het grote scherm bijeen te mogen zien.

Op maandag 14 september 2015 organiseert deAuteurs samen met SACD en het FIFF de Namur een ontmoetings- en uitwisselingsdag op het Filmfestival van Oostende.

deAuteurs nodigt graag al haar audiovisuele leden uit op deze middag waarbij we graag verschillende Nederlands- en Franstalige beroepsverenigingen samen rond de tafel zouden willen krijgen. Een ideaal moment tot kennismaking en overleg.

Later op de avond zal er een Walking Dinner worden georganiseerd en is er tijd om de ontmoetingen met een drankje en een hapje verder te zetten.
We sluiten af met een vertoning van de Waalse film ‘Keeper’ van Guillaume Senez.

Wij horen graag of u interesse heeft om aan deze goedgevulde middag deel te nemen én of u ook graag de filmvertoning bijwoont. Op die manier kunnen wij tijdig tickets bestellen.

Gelieve ons dit vóór dinsdag 8 september te laten weten, op ddeloore@deauteurs.be.

Het volledige programma kan u terugvinden in bijlage.

Op maandag 5 oktober 2015 is het de beurt aan het Festival International du Film Francophone de Namur. Zij organiseren een ‘Vlaamse dag’ en ook daar bent u van harte welkom op een gezamenlijke drink van SACD en deAuteurs, omstreeks 20u.
Hierover hoort u later meer.
Voor nu alvast: save the date!