Gentse documentairemakers winnen prijs op filmfestival LA

‘Backup Butembo’, een documentaire van Elien Spillebeen (28) en Martijn D’haene (28), heeft in Los Angeles de LAMA (Los Angeles Movie Award) voor beste lange documentaire gewonnen.
De documentaire is de eerste langspeelfilm van het Gentse filmhuis Het Peloton. Op 24 maart ging de film tijdens het Belmundo Festival in de Gentse Sphinx Cinema in première.

‘Backup Butembo’ brengt drie opmerkelijke verhalen over vrouw zijn in Oost-Congo. De regio is al meer dan 15 jaar het strijdtoneel van een bloedig conflict.
In de stad Butembo groeit een positief verzet. Wanneer het geweld in en rond de stad toeneemt, kijken de inwoners niet langs de zijlijn toe en lopen ze letterlijk het gevaar tegemoet.
Spillebeen leefde met haar camera drie maanden tussen de vrouwen van de stad Butembo en registreerde hoe de bevolking de controle over haar lot en leven weer in handen probeert te krijgen.

Een week geleden won ‘Backup Butembo’ reeds de ‘Award of Excellence’ op The Indie Fest, een internationale filmwedstrijd in Californië.

Op 7 juni wordt ‘Backup Butembo’ in Los Angeles aan het oordeel van publiek onderworpen. Dedocumentaire maakt immers nog kans op de publieksprijs.