Gouden Boekenuil 2015 voor Mark Schaevers

Donderdag 30 mei vond in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel de uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2015.

De Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen, ging naar Mark Schaevers voor zijn roman Orgelman (De Bezige Bij). De laureaat ontving een cheque van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.

En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

De prijs van de honderdkoppige Lezersjury ging naar De consequenties van Niña Weijers. Ze ontving een cheque van 2.500 euro en een pen van MontBlanc.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2015 bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en recensenten en literatuurkenners Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte.