Grande Hotel wint This Human World festival in Wenen

Grande Hotel, de lange documentaire van Lotte Stoops, heeft de Juryprijs gewonnen op de vijfde editie van This Human World in Wenen (29 november-9 december). De Juryprijs is de belangrijkste onderscheiding van het festival. Dankzij de prijs komt de film in Oostenrijk uit, en zal hij later o.a. ook in het Zwitserse Bern worden voorgesteld.

In Grande Hotel reist Lotte Stoops af naar de stad Beira in Mozambique waar het Grande Hotel symbool staat voor de getroebleerde geschiedenis van het land. Gebouwd in 1955 als één van de grootste hotels ter wereld. Op een exuberante oppervlakte van 12.000 m² telde dit pronkstuk van het koloniale regime slechts 110 luxekamers. Tegenwoordig biedt het hotel onderdak aan meer dan 3.500 ‘permanente’ gasten die er wonen zonder water of elektriciteit en nauwelijks in contact treden met de buitenwereld.

Grande Hotel ging vorig jaar in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. De documentaire stootte daarna door naar festivals als o.a. Hot Docs in Toronto, waar het een Honourable Mention kreeg, en het Margaret Mead Festival in New York. Begin dit jaar won Stoops met haar film de Prix Michel Mitrani van France Télévision op het 25e Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz.

Grande Hotel werd geproduceerd door Ellen De Waele voor Serendipity Films, met het Nederlandse Volya Films als coproducent. De documentaire kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Andere Belgische partners zijn de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking DGD, Canvas en de Beursschouwburg Brussel.