Hasta la vista wint de EFA People’s Choice Award

HLV_danku_NL_News

Op de 25e editie van de European Film Awards in Malta heeft Geoffrey Enthovens Hasta la vista de EFA People’s Choice Award gewonnen. De door Mariano Vanhoof geproduceerde film, naar een scenario van Pierre De Clercq, haalde het van een aantal zwaargewichten zoals The Artist, Intouchables en The Iron Lady. Voor de EFA People’s Choice Award brengen filmfans van over heel Europa hun stem uit.

Naast Hasta la vista bestond het lijstje dit jaar uit The Artist, Barbara, The Best Exotic Marigold Hotel, Caesar Must Die, Headhunters, In Darkness, Intouchables, The Iron Lady, Salmon Fishing in the Yemen, Shame, en Tinker Tailer Soldier Spy. Kortom: onder de genomineerden bevonden zich een aantal zwaargewichten.

Eerdere winnaars van de EFA People’s Choice Award zijn o.a. La vita è bella (Roberto Benigni), Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet), Slumdog Millionaire (Danny Boyle), The King’s Speech (Tom Hooper), Dancer in the Dark (Lars von Trier), en Todo sobre mi madre (Pedro Almodóvar).

Dat Hasta la vista zowel nationaal als internationaal bij het publiek sterk in de smaakt valt, was eerder al duidelijk. De film kaapte ook al bijna 20 prijzen weg op internationale festivals waaronder heel wat publieksprijzen, zoals deze in Montréal, Karlovy Vary, Alpe d’Huez en Leeuwarden. De EFA People’s Choice Award is daarbij natuurlijk de kers op taart.

Naast veel publieke bijval, wist de film ook internationaal de filmcritici en professionals voor zich te winnen. Zo werd Geoffrey Enthoven door het Amerikaanse entertainmentvakblad Variety deze zomer nog uitgeroepen tot één van de ‘Ten Euro Directors to Watch’ en kende de film een succesvolle release in verschillende landen w.o. Frankrijk, Duitsland en Spanje. Sinds zijn wereldpremière en prijzenvangst op het Wereldfilmfestival van Montréal is Hasta la vista al aan een 30-tal territoria verkocht.

hasta_la_vista_poster_300

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasta la vista vertelt het verhaal van drie jonge gasten die houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. De hoofdrollen worden meesterlijk vertolkt door Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver, Tom Audenaert en Isabelle De Hertogh. De soundtrack werd gecomponeerd door Stijn Meuris en Papermouth. Ondertussen is de film bij ons via DFW ook uit op dvd en Blu-ray. Hasta la vista kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds.