Het blijft prijzen regenen voor The Broken Circle Breakdown

Het blijft prijzen regenen voor Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown. Nadat hij eerder de Publieksprijs won op het Europees Filmfestival van Sevilla, maakten de organisatoren van het Key West Film Festival (13-17 november) bekend dat de film er de Best Foreign Feature Film Audience Award heeft gewonnen.

‘Dit is opnieuw fantastisch nieuws,’ verklaarde Felix van Groeningen in een eerste reactie. ‘Het maakt het er alleen maar spannender op voor het grote awards seizoen dat er aan komt in de VS. Ik heb het al eerder gezegd, maar een mooiere erkenning dan een publieksprijs kan ik niet bedenken.’

Vorige week maakte de European Film Academy (EFA) nog in Sevilla bekend dat The Broken Circle Breakdown als enige speelfilm dit jaar genomineerd is in de vijf belangrijkste categorieën voor de European Film Awards, het Europese broertje van de Oscars. Deze worden begin december in Berlijn uitgereikt. Naast de vijf hoofdcategorieën (Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario, Beste Acteur, Beste Actrice), werd hij ook genomineerd voor de publieksprijs, de EFA People’s Choice Award. Verder vertegenwoordigt de film ons land dit jaar ook bij de Academy Awards.

Verder is er ook goed nieuws uit Frankrijk waar The Broken Circle Breakdown, onder de titel Alabama Monroe, dit weekend de kaap van de 200.000 bezoekers is gepasseerd. Daarmee versterkt hij zijn positie als meest succesvolle recente Vlaamse film in Frankrijk nog verder.

The Broken Circle Breakdown werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. In de hoofdrollen zien we Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse. Ruben Impens stond achter de camera terwijl Nico Leunen de montage voor zijn rekening nam. De bluegrass soundtrack van de film is van de hand van The Broken Circle Breakdown Band o.l.v. Bjorn Eriksson. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet produceerde de film. Bij ons is de film ondertussen uit op Blu-ray en dvd (via Lumière), en te bekijken via VOD.

The Broken Circle Breakdown kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

¨