Internationaal Kortfilmfestival Leuven tot en met 8 december

 

Zaterdag ging in Leuven het Internationaal Kortfilmfestival van start. Op de openingsavond waren o.a. ‘Baghdad Messi’, de nieuwe film van Sahim Omar Kalifa (lid van deAuteurs), en ‘Perfect Drug’ van Toon Aerts te zien.

Do 6 dec: Themadag 50 JAAR RITS

In 2012 is het RITS een halve eeuw oud. Naar aanleiding van deze verjaardag presenteert de school, in samenwerking met het Kortfilmfestival Leuven, de thema­dag ‘50 Jaar RITS’. Op het programma staan een reeks masterclasses gegeven door RITS-alumni, een een feestelijke galavoorstelling en de vertoning van twee compilaties straffe kortfilms.

Za 8 dec: Uitreiking VAF Wildcards

De Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds zijn een onmisbaar instrument in de begeleiding van nieuw talent van de filmschoolbanken naar de professionele Vlaamse filmwereld en nog steeds de grootste filmprijzen die in ons land worden uitgereikt. Er zijn Wildcards voor fictie-, documentaire-, animatie- en experimentele films. Laureaten krijgen een budget ter beschikking van 25.000 tot 60.000 euro waarmee ze een nieuwe productie kunnen opstarten. Bovendien krijgt iedere laureaat begeleiding van een professionele coach, die de productie in goede banen leidt.

Dit jaar worden de Wildcards voor de 8e keer uitgereikt. De wedstrijd is dit jaar toegankelijk voor eindwerken van één van de 5 Vlaamse filmscholen of van het deeltijds kunstonderwijs. Niet minder dan 78 filmma­kers (een record!) schreven zich dit jaar in. Een professionele jury buigt zich deskundig over de inzendingen. Op donderdag 6 december maakt het VAF de winnaars bekend. Op zaterdag 8 december ontvangen de laureaten tijdens de slotavond van het Int. Kortfilmfestival Leuven hun prijs uit handen van de VAF delegatie.

 

JURY
Fictie: Kaat Beels, Nicolas Karakatsanis, Sam Louwyck, Gust Van den Berghe
Documentaire: Reinhilde Weyns, Manu Riche, Bram Van Paesschen, Peter Woditsch
Animatie: Viviane Vanfleteren, Emma de Swaef & Marc James Roels, Inge Verroken, Hisko Hulsing
FilmLab: Walter Verdin, Brecht Debackere, Steven Op de Beeck, Anouk De Clercq .