iTems#11: themanummer literatuur

Het magazine van deAuteurs.

Download het elfde nummer van iTems

Volwassenen toegelaten’ is de heerlijke titel van de Boekenbeurs 2015, bedacht door curator Dimitri Leue. In dit nummer legt hij uit wat hij er precies mee bedoelt en staat hij stil bij de Live-Lezershow, één van de initiatieven die deAuteurs op deze editie van het Antwerpse boekenfeest ondersteunt.

Rudy Van Schoonbeek, oprichter van Uitgeverij Vrijdag en al meer dan 30 jaar in het boekenvak, maakt een stand van zaken op.

Auteur Joke Guns verhuisde naar Zweden, het land van haar grote voorbeeld Astrid Lindgren. Ze laat er ons kennis maken met de wondere wereld van de bekende jeugdschrijfster. deAuteurs koppelt er haar eerste buitenlandse schrijfbeurs aan voor schrijvers en/of illustratoren.

Verder praten we met Luk Van Haute. Luk is Japanoloog en vertaler van verschillende Murakami boeken.
In 2016 zijn Vlaanderen en Nederland samen gastland op de Frankfurter Buchmesse. Artistiek intendant Bart Moeyaert doet het concept uit de doeken.

deAuteurs bestuurder Carlo Van Baelen licht de evolutie van het e-book uitgebreid toe.
Prijzen en onderscheidingen waren er dit jaar onder andere voor Freek Mariën met de Taalunie Toneelschrijfprijs en Eva Küpper met de Ensor voor beste documentaire. Een speciale vermelding ook voor Lara Taveirne, die voor haar roman ‘De kinderen van Calais’ de debuutprijs in ontvangst mag nemen op de Boekenbeurs.

Als beheersvennootschap innen en verdelen wij rechten voor literaire auteurs. We leggen uit waarom uw aangifte, zowel voor u als voor ons, zo belangrijk is.

Als u deze editie van iTems leest, heeft de Minister van Cultuur waarschijnlijk de knoop inzake de gereglementeerde boekenprijs doorgehakt. Wij geven een inkijk in de geschiedenis van het voorbije jaar.

Veel leesplezier!