Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse Dit is wat we delen – ook deAuteurs deelt graag mee!

De Nederlandse koning Willem-Alexander en de Belgische koning Filip en koningin Mathilde openen op dinsdag 18 oktober het gastlandpaviljoen op de Frankfurter Buchmesse, waar Vlaanderen en Nederland hun cultuur en literatuur presenteren aan een Duits en internationaal publiek. Het vormt het hoogtepunt van een groots project waar het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren bijna vier jaar hard aan gewerkt hebben.

De Frankfurter Buchmesse, die dit jaar van 19 t/m 23 oktober plaatsvindt, is de grootste en meest invloedrijke boekenvakbeurs ter wereld. Uitgevers, agenten, vertalers en andere professionals uit het internationale boekenvak onderhandelen in Frankfurt over vertaalrechten, proberen hun meest succesvolle titels te verkopen aan zoveel mogelijk landen, of hopen net die ene parel te ontdekken.

Dit jaar valt de eer om als gastlandschap op te treden te beurt aan Vlaanderen en Nederland, die hun cultuur en literatuur samen presenteren onder het motto Dit is wat we delen. Het is de tweede keer dat ons taalgebied als eregast in de kijker staat in Frankfurt, na een succesvolle editie in 1993. Daarmee zijn we de eerste Europeanen die een tweede gastlandprogramma mogen organiseren. Nederland en Vlaanderen zetten in op een gastland 2.0, waarbij niet alleen de literatuur maar ook de cultuur uit de lage landen breed onder de aandacht wordt gebracht, zowel op de Buchmesse en in Frankfurt als door het hele jaar heen in heel Duitsland.

Op donderdag 20 oktober legt deAuteurs een eigen bus in naar de Frankfurter Buchmesse. Vijfentwintig auteurs en uitgevers reizen met ons mee, dit alles onder begeleiding van Vlaams literatuurkenner, -liefhebber en Buchmesse-expert Carlo Van Baelen.

We kijken er enorm naar uit om kennis te maken met het rijke aanbod van het gastlandschap en zijn volledig klaar om ondergedompeld te worden in het ambitieuze ‘Dit is wat wij delen’ – programma.

Nederland en Vlaanderen 2.0, wij komen eraan!


Enkele hoogtepunten uit het programma van gastland 2.0:

  • Openingsceremonie op dinsdagavond 18/10 met sprekers als: Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Nederlands minister van Cultuur Jet Bussemaker, en auteurs Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg.

  • Opening van het gastlandpaviljoen, aansluitend op de openingsceremonie, door de Nederlandse en Belgische koningen.

  • Een paviljoen van 2.300 vierkante meter, geïnspireerd op het strand en de horizon van de Noordzee, met auteursprogramma’s in het theater, een bioscoop, virtual reality, een tentoonstelling over onze boekdrukkunst, stripauteurs en illustratoren die samen live een magazine maken, …

  • Op de Agora, het binnenplein van de Messe, The Kinky and Cosy Experience van stripauteur Nix, het Arnon Grunberg Lab, vertoning van auteursfilms, de Boekendokter en een gloednieuwe virtual reality installatie van Jaap Robben & Sara Kolster.

  • Happy Hour in het paviljoen: elke avond van 17.00 tot 19.00 uur, met live uitzendingen van Vlaamse radiozender Klara.

  • De gemeenschappelijke uitgeversstand in hal 5.0, waar de meeste Vlaamse en Nederlandse uitgevers en de medewerkers van beide letterenfondsen hun afspraken hebben.

  • In de stad stellen musea voor, tijdens en na de Buchmesse, werk van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars tentoon. Er vindt ook een filmfestival plaats dat films uit Vlaanderen en Nederland op het programma heeft staan, en ook theaterhuizen programmeren tijdens de Buchmesse Vlaamse en Nederlandse stukken.

  • In Mousonturm, het officiële gastlandcafé in de stad, is iedereen doorlopend welkom om een Nederlands of Vlaams hapje te komen eten, met als hoogtepunt het eregastfeest op donderdagavond: een literaire avond en dansfeest in één.