Nieuwe voorzitter en ondervoorzitters voor deAuteurs

Eerder deze maand stond onze Raad van Bestuur voor een belangrijke beslissing: bij unanimiteit werd er gestemd over de aanstelling van een nieuwe voorzitter en twee ondervoorzitters, elk voor een hernieuwbaar mandaat van 2 jaar.

deAuteurs stelt hen graag en met trots aan u voor :
Scenarist en trouw bestuurslid Rik D’hiet neemt de taak van voorzitter op zich.
Freek Mariën en Koen Stassijns zijn ondervoorzitter.

Wij willen hen van harte feliciteren en wensen hen alvast veel succes!

Rik D’hiet (scenario)

Rik D’hiet studeerde af als regisseur. Hij schreef televisiescenario’s voor onder meer ‘Recht op Recht’, ‘Flikken’ en ‘Het Goddelijke Monster’, gebaseerd op de boeken van Tom Lanoye. Hij is tevens de bedenker en scenarist van de VRT-misdaadreeks ‘De Ridder’. Voor de bioscoop werkte hij als scenarist of script-adviseur mee aan diverse langspeelfilms, zoals ‘Ben X’, ‘Zot van A’., ‘Tot Altijd’ en ‘Marina’. Rik D’hiet is als docent verbonden aan het Rits en de Universiteit Gent. Voor het VAF coacht hij scenaristen in het scenarioatelier en het intercultureel filmatelier. Hij is tevens bestuurslid van de Scenaristengilde.

Freek Mariën (theater)

Freek Mariën studeerde met grote onderscheiding af als Master in het Drama aan KASK/School of Arts en speelde al tijdens zijn opleiding mee in producties van o.m. HETPALEIS en De Maan. In 2009 richtte hij samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op, waar hij niet alleen acteur en regisseur was, maar waarvoor hij ook volgende stukken schreef; ‘Derwazeens’ (2009), ‘Vergiet’ (2011; gepubliceerd in 2013), ‘Altijd tijd voor taart’ (2012) en ‘Wachten en andere heldendaden’ (2014). Voor ‘Vergiet’ kreeg hij in 2012 de Kaas & Kappesprijs voor de beste jeugdtheatertekst uit het Nederlands-Duitse taalgebied. Begin 2015 beslisten de twee oprichters van De Nietjesfabriek om elk apart hun eigen artistieke parcours uit te bouwen. Met Het Kwartier (i.s.m dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën) zal Freek Mariën jeugd- en volwassenenvoorstellingen creëren met een straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet-evidente vorm of thematiek.

Koen Stassijns (poëzie)

Koen Stassijns is dichter, vertaler, bloemlezer en docent literaire creatie. Hij was tot voor kort ondervoorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV). Na enkele dichtbundels bij Lannoo publiceerde hij ‘Paard van glas’ en ‘Zwijghout’ bij uitgeverij Atlas in Amsterdam; deze bundels kenden verschillende herdrukken. Recent verscheen bij uitgeverij P ‘In de luwte’, een overzichtsbundel. Samen met Ivo van Strijtem heeft hij tientallen bloemlezingen gemaakt. Naast libretti voor de Munt, vertaalt hij uitsluitend poëzie. Regelmatig vormt hij een vertaalduo met Geert van Istendael. Hij geeft tal van lezingen in binnen- en buitenland.