“Noordzee, Texas” ontvangt Network Cultuurprijs

News-noordzee-texas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Noordzee, Texas”, het speelfilmdebuut van regisseur Bavo Defurne heeft in Bern, Zwitserland, de Network Cultuurprijs ontvangen. De onderscheiding beloont culturele werken rond het thema homoseksualiteit.
De jury verkoos “Noordzee, Texas” unaniem uit twaalf genomineerde films en prees Bavo Defurne voor zijn naadloze overstap van internationaal gelauwerde korte films naar een even geslaagde langspeelfilm. “Noordzee, Texas” is volgens de jury “Een cinematografisch pareltje”.

“Noordzee, Texas” is gebaseerd op het jeugdboek “Nooit gaat dit over” van André Sollie.

Pim woont met zijn moeder in een morsig huisje in een achterafstraatje ergens aan de Belgische kust. Het leven stinkt er naar frituurvet, goedkope sigaretten, verschaald bier en vermout. Pim droomt als kind van een beter leven, van prinsessen en schoonheidskoninginnen. Maar als Pim 15 is geworden, droomt hij vooral van Gino, zijn buurjongen. Al toen ze jong waren was er een zekere spanning tussen die twee. Nu is Gino Pims stoere motorheld. Kille spot, kleine vernederingen, minieme sprankeltjes hoop, daaruit bestaat Pims leven.

Op een dag vertrekt Yvette met Zoltan, de mooie jonge kermisgast. Nu Yvette haar zoon koudweg in een leeg huis achterlaat, grijpt Pim zijn kans en worden dromen halve waarheden. Pim gaat in het buurhuis wonen, bij zijn ‘tweede moeder’ Marcella. En bij Sabrina, Gino’s zus, die zo smachtend om Pim heen blijft draaien. Maar Pim is gelukkig, hij slaapt zelfs in Gino’s bed! Gino vrijt en woont echter met een meisje van over de grens. Dromen zijn bedrog. Of toch niet…?

De film ging in première tijdens het Montréal World Film Festival 2011 en kreeg onderscheidingen op het filmfestival van Montréal en Rome. “Noordzee, Texas” haalde de bioscopen in Nederland, Groot-Brittannië en Thailand, en loopt momenteel in de Verenigde Staten en Frankrijk.

De tweede film van Bavo Defurne – over een vergeten Eurovision Song Contest-zangeres die verliefd wordt op een jonge bokser – is in de maak.