Prijzen voor ‘Houses with small windows’ en ‘Bagdad Messi’

 

Houses With Small Windows’, de kortfilm van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk is zaterdag op het Filmfestival van Venetië tot “Beste Europese Kortfilm” gekroond.
Door de prijs is de film automatisch genomineerd voor de Europese Filmprijzen van de European Film Academy, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.
 

Houses With Small Windows is een krachtig en ingetogen portret van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. De 22-jarige Dilan bekoopt de verboden liefde tussen haar en een jongeman uit een naburig dorp met haar leven, door toedoen van haar eigen broers. Maar zoals traditie het wil, moet de eremoord gecompenseerd worden. En zo valt er nog een slachtoffer.Met het verhaal kaart Bülent Öztürk een wijdverspreid fenomeen aan. Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 5 000 vrouwen als gevolg van een eremoord. Vooral binnen de Koerdische gemeenschap is het gebruik nog steeds sterk aanwezig.

Bülent Öztürk is zelf afkomstig uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 als studentenvluchteling naar België.


‘Baghdad Messi’ van regisseur Sahim Omar Kalifa heeft tijdens de vijftiende editie van het Azrou-Ifrane Festival du monde Arabe in Marokko de prijs voor beste kortfilm gewonnen. Dat meldt productiehuis a team productions.

Het festival vindt jaarlijks plaats in Azrou en Ifrane en focust op internationale kortfilms die de Arabische cultuur en leefwereld op een originele en verrassende manier in beeld brengen.

Aan de internationale competitie van het dubbelfestival namen 22 kortfilms deel.

Voor ‘Baghdad Messi’, een coproductie van a team productions, U-Film en Dubai Entertainment and Media Organisation, is deze bekroning al de zesde internationale award. De kortfilm won eerder dit jaar ook al de hoofdprijs in Dubai, het Italiaanse Brescello en de Iraakse stad Kalar.

“Baghdad Messi” vertelt het verhaal van de tienjarige Hamoudi, die net zoals zijn voetbalgekke vrienden enorm uitkijkt naar de finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Manchester United. Maar net dan geeft zijn televisie de geest.