Programma ‘Prinsen en Prinsessen der Poëzie’ op TAZ 2014

Voor TAZ dat plaatsvindt in de ‘koningin der badsteden’, bedacht David Troch het concept ‘Prinsen & Prinsessen der Poëzie’, opgebouwd rond dichters uit België en Nederland. Voor deAuteurs de gedroomde opvolger van ‘Jonge helden’ dat vorige jaar jonge dichters – in de ruime zin van het woord – een plaats gaf op TAZ

Om zes literaire avonden op te zetten, verzamelde David twaalf dichters jonger dan veertig die stuk voor stuk genomineerd werden voor een belangrijke poëzieprijs of er één toegekend kregen. Zes Vlamingen, zes Nederlanders. Zes vrouwen, zes mannen. Kan het evenwichtiger?

Per twee treden ze gedurende zes opeenvolgende avonden vanaf 21u op in de foyer Kleine Post van CC De Grote Post. De dichters die het best bij elkaar passen qua poetica of manier van voordragen, vormen een gelegenheidsduo. De bedoeling is daarnaast ook dat elkeen van hen het publiek zijn of haar ‘koning of koningin der poëzie’ leert kennen, iemand naar wie ze opkijken of die een voorbeeld was. En natuurlijk zullen ze niet nalaten die keuze toe te lichten.

In het julinummer van de Poëziekrant (het tijdschrift van het Poëziecentrum, tijdens TAZ o.a. verkrijgbaar op de stand van boekhandel Corman) komt een antwoord van de prins(es) op het werk van die koning(in) der poëzie in de vorm van een gedicht of een bondig betoog. Die koning(in)nen zijn internationaal getint: Charles Bukowski, maar ook Eddy van Vliet komen alvast aan bod.

CC DGP • FOYER KLEINE POST
Zo 3 tot en met Vr 8 aug om 21u – duur 60’
Inkom € 8 add € 9

Ism Het Poëziecentum en met steun van deAuteurs

ZO 3 AUG – Lieke Marsman & Delphine Lecompte
Delphine Lecompte (1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler. Haar Nederlandse debuutbundel, De dieren in mij, viel twee keer in de prijzen: de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. Na Blinde gedichten en Schachten en amuletten verscheen recent haar vijfde bundel De Baldadige Walvis.

ma 4 aug – Thomas Möhlmann & Tom Vandevoorde
Tom Van de Voorde (1974), dichter en vertaler, debuteerde in 2008 met de dichtbundel Vliesgevels filter, waarvoor hij werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2013 verscheen zijn tweede bundel Liefde en aarde die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Hij vertaalde poëzie van Wallace Stevens en Michael Palmer, schreef essays o.a. over Amerikaanse marxisten en Madonna, en werkt als literatuurprogrammator bij het PSK in Brussel.

di 5 aug – Els Moors & Dennis Gaens
Dennis Gaens (1982) schrijft proza en poëzie en publiceerde twee dichtbundels: Ik en mijn mensen (genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs) en Schering en inslag. Daarnaast is hij programmamaker bij Literair Productiehuis Wintertuin, docent bij ArtEZ Creative Writing en medeoprichter van literair zine Kutgitaar. Hij droeg voor op o.a. Dichters in de Prinsentuin, het Wintertuinfestival, Geen Daden Maar Woorden en Lowlands.

wo 6 aug – Marjolijn Van Heemstra & Xavier Roelens
Xavier Roelens (1976) was vijf jaar lang hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Kluger Hans en trad op als penningmeester van PEN Vlaanderen. Vandaag is hij coördinator van SchrijversAcademie, een schrijfopleiding voor gevorderden, hij treedt op en geeft poëzieworkshops. Hij blijft poëzie schrijven en soms, in een daad van wanhoop, een essay.

do 7 aug – Kira Wuck & Max Temmerman
Max Temmerman (1975) debuteerde in 2011 met de bundel Vaderland, meteen goed voor een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. In 2013 verscheen de opvolger Bijna een Amerika waaruit het gedicht, Beesten, bekroond werd met de Herman de Coninck Publieksprijs 2014. Temmerman publiceerde in 2013/2014, samen met vier collega’s, een wekelijks achterafgedicht in De Morgen. Eind 2013 was de literaire voorstelling Achterom te zien op vele theaterpodia.

vr 8 aug – Maud Vanhauwaert & Krijn Peter Hesselink
Krijn Peter Hesselink is een oorspronkelijke geest,” schreef De Groene Amsterdammer in 2008 over zijn poëziedebuut Als geen ander. Er volgden nog drie dichtbundels, het meest recent Als niemand vangt dat in januari 2014 uitkwam. Hij gaf optredens op festivals als Crossing Border, Noorderzon en Lowlands. Verder werkte hij met muzikanten als Sahand Sahebdivani, Bas Kisjes en het Quartet Quinetique en publiceerde hij essays in onder meer Hollands Maandblad en De Gids.