S. Hertmans en T. Lanoye op toplijst AKO Literatuurprijs

Vrijdagavond (26 september) heeft Job Cohen, voorzitter van de jury van de AKO Literatuurprijs, in de uitzending van Nieuwsuur de zes genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2014 bekendgemaakt. Deze Toplijst van 6 titels is door de jury vanmiddag tijdens een vergadering in Den Haag geselecteerd uit de Tiplijst van 25 boeken die eerder deze maand bekend werd gemaakt.

De Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2014 bevat de volgende boeken:

Wessel te Gussinklo – Zeer helder licht (Koppernik)
Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij)
Guus Kuijer – De Bijbel voor ongelovigen (2) (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
Tom Lanoye – Gelukkige slaven (Prometheus)
K. Schippers – Voor jou (Querido)
Frank Westerman – Stikvallei (De Bezige Bij)

Op donderdag 13 november 2014 wordt bekendgemaakt welk van de bovenstaande boeken wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een speciale Crossing Border-avond waarin de genomineerde auteurs geïnterviewd zullen worden door journalist Wim Brands. De bekendmaking zal rechtstreeks worden uitgezonden in Nieuwsuur.

De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

De AKO Literatuurprijs 2013 ging naar Joke van Leeuwen voor haar boek Feest van het begin.

Jury
De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 bestaat uit de volgende leden:
Job Cohen, voorzitter
Veerle Vanden Bosch, chef boeken De Standaard
Karl van den Broeck, hoofdredacteur Apache.be
Toef Jaeger, redacteur NRC Handelsblad
Daniëlle Serdijn, recensent de Volkskrant
Joost de Vries, redacteur De Groene Amsterdammer

AKO Literatuurprijs
De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar.

De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie; voorzitter van het bestuur is mr. Winnie Sorgdrager.