Saskia De Coster wint Opzij-literatuurprijs

Saskia De Coster heeft met haar roman ‘Wij en ik’ de Opzij Literatuurprijs 2014 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

Volgens de jury plaatst De Coster zich met deze familiesaga binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst.
‘Wij en ik’ vertelt het verhaal van de familie Vandersanden, een upperclass Vlaams gezin dat in een villawijk woont. De dochter des huizes, Sarah, kan maar moeilijk van ze loskomen.

De jury: ‘Messcherp en met groot psychologisch inzicht onderzoekt de auteur het ‘wij-gevoel’ versus de drang naar vrijheid en eigenheid. Sarah is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina… …Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl.’

De andere genomineerden waren Hanna Bervoets met ‘Alles wat er was’ , Margriet de Moor met ‘Mélodie d’amour’, Jannie Regnerus met ‘Het lam’ en Miek Zwamborn met ‘De duimsprong’.
Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Manon Uphoff met ‘De ochtend valt’.

De jury van de Opzij Literatuurprijs, onder voorzitterschap van strafpleiter Inez Weski, bestond dit jaar verder uit Jacqueline Bel, hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit, Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit en recensent voor NRC Handelsblad, Marja Pruis, auteur en recensent voor De Groene Amsterdammer, en Lies Schut, recensent voor De Telegraaf.

‘Opzij’ kent een unieke positionering in de lezersmarkt als opinieblad voor vrouwen, met als speerpunt de positie van de vrouw in de maatschappij. ‘Opzij’ is één van de grotere vrouwenbladen in Nederland.
Opzij.nl