Simon Spruyt wint Willy Vandersteenprijs 2014 met “Junker”

Simon Spruyt, lid van deAuteurs, heeft op de Boekenbeurs de Willy Vandersteenprijs 2014 in ontvangst mogen nemen voor ‘Junker, een Pruisische Blues’. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van de voorbije 12 maanden. De auteur ontvangt naast de som van van 5.000 euro, tevens een opdrachttekening van de vorige winnaar.

Dit meldt het juryrapport:

‘De jury beloont met Junker – Een Pruisische Blues van Simon Spruyt een pareltje. Het spannende verhaal over Ludwig Von Schlitt, een jongen uit een adellijke Pruisische familie, opent krachtig en grijpt langzaam naar de keel. De sterke vertelling maakt de coming-of-age van het hoofdpersonage binnen de context van het begin van de Eerste Wereldoorlog voelbaar. Daarbij moet historische accuraatheid plaats ruimen voor de eigen interpretatie in het gelaagde verhaal van Spruyt waardoor de auteur meesterlijk paradoxaal ruimte creëert voor andere interpretaties. De lezer wordt hier heerlijk op het verkeerde been gezet. De tekenaar slaagt erin zijn vormentaal heruit te vinden en blaast zo stilistisch de lezer van zijn stoel. Met slechts enkele, weldoordachte lijnen schept Spruyt een explosie aan expressie en sfeer. Nevenpersonages met vormeloze gezichten – met glimlach! – roepen de strenge, anonieme klassenmaatschappij van de vergane Pruisische natie in herinnering, waar geen ruimte is voor het individu. De geelblauwe monochromie in het album maakt de schrille sfeer af. Een groots boek.’

De Willy Vandersteenprijs wordt georganiseerd door de erven Vandersteen in samenwerking met Stripgids, SABAM-ARTES en Stripdagen Haarlem/Stichting Beeldverhaal Nederland.