Stefan Hertmans op shortlist Gouden Boekenuil

Friedl’ Lesage, voorzitter van de vakjury, heeft maandag de shortlist bekendgemaakt van de boeken die meedingen naar de Gouden Boekenuil 2014.

Naast ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans (De Bezige Bij),
prijken deze 4 werken op de shortlist:
• De vergelding van Jan Brokken (Atlas Contact)
• De republiek van Joost de Vries (Prometheus)
• La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer (Arbeiderspers)
• Vertedering van Jamal Ouariachi (De Bezige Bij)

De jury over ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans:
"Het kostte Hertmans meer dan dertig jaar om zijn schroom te overwinnen en aan Oorlog en Terpentijn, te beginnen. Net dankzij zijn schroom, op de achtergrond hoorbaar, en dankzij zijn beeldende vermogen, zijn oog voor details is Hertmans erin geslaagd om het leven van zijn grootvader en diens strijd met ‘Mijn verschrikking’ – de modder, het mosterdgas – zo te beschrijven dat er een roman ontstond die uniek is in het Nederlandse taalgebied, een roman over de Eerste Wereldoorlog die thuishoort in het rijtje: Graves, Junger, Remarque. "

Op 24 april weten we wie de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen krijgt. De winnaar krijgt dan € 25.000 en een Montblanc pen, in de KVS in Brussel.

De bekendmaking van deze shortlist betekent meteen ook de start voor de 100-koppige Lezersjury.  Zij beginnen vandaag de vijf boeken te lezen, discussiëren erover op het online discussieplatform en bepalen wie de Prijs van de Lezersjury wint.

Lees alles over de nominaties, de genomineerde auteurs en Gouden Boekenuil,  op http://www.goudenboekenuil.be