The broken circle Breakdown voor België naar Oscars

Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown (Van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario) is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte een nationale jury bestaande uit zes mensen uit het Belgische filmberoep, na unanieme beslissing bekend. De film verdedigt ons land in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Voor Felix van Groeningen en zijn producent Dirk Impens van het in Gent gevestigde productiehuis Menuet worden de volgende weken en maanden nog zeer druk en spannend. Vanaf 1 november brengt distributeur Tribeca Film The Broken Circle Breakdown uit in de VS. Eerst gebeurt dit in New York, en vervolgens in andere belangrijke Amerikaanse markten w.o. Los Angeles, Boston, Washington, Philadelphia, Seattle en San Francisco. Eind vorige week lanceerde de distributeur alvast de officiële Amerikaanse trailer voor de film.

‘Ik ben heel opgetogen dat de film die erkenning en het vertrouwen krijgt’, aldus Felix van Groeningen in een eerste reactie na de bekendmaking van het nieuws. ‘Sinds een aantal jaar geloven we ook weer met zijn allen dat het kàn. Ik ben dankbaar voor het fantastische parcours dat deze film ondertussen heeft afgelegd. Binnenkort komt hij ook uit in de Verenigde Staten en we wonnen reeds prijzen op het Tribeca Film Festival. Daarom geloven we er in en zullen ons best doen.’ ‘De Belgische inzending zijn voor de Oscars is hoe dan ook nu al de kers op de taart,’ besluit van Groeningen. Naast The Broken Circle Breakdown, bestond de shortlist voor de Belgische Oscarkandidaat verder nog uit Fien Troch’s Kid, Le monde nous appartient van Stephan Streker en Le sac de farine van Kadija Leclere.

Tijdens de maanden november en december worden alle films die in aanmerking komen voor de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film ook voorgesteld aan het Foreign Language Voting Committee. Tijdens de eerste helft van januari maakt de organisator van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.), dan een shortlist van maximum negen titels bekend. Na extra screeningrondes van de negen in zowel Los Angeles als New York kiest een speciaal samengesteld Executive Committee de uiteindelijke vijf genomineerden. Deze worden op 16 januari 2014 bekendgemaakt. Wie er uiteindelijk met het gouden beeldje aan de haal gaat, weten we hier pas in de nacht van 2 op 3 maart 2014.

Felix van Groeningens vierde speelfilm na Steve + Sky, Dagen zonder lief en De helaasheid der dingen wist sinds zijn wereldpremière op het Film Fest Gent vorig jaar al een indrukwekkend parcours af te leggen. In Berlijn won The Broken Circle Breakdown meteen de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label. Andere prijzen volgden op onder meer het Tribeca Film Festival (Beste Actrice en Beste Scenario), CPH PIX in Kopenhagen, Haugesund (Noorwegen) en Festroia (Portugal). Bij de Ensors eerder deze maand ging de film aan de haal met negen beeldjes waaronder deze voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Muziek. Het Amerikaanse entertainmentvakblad Variety noemde van Groeningen deze zomer als één van de ‘Euro Directors to Watch’. Ondertussen kan er ook nog op The Broken Circle Breakdown worden gestemd voor de Publieksprijs van de European Film Awards (EFA). Naast deze nominatie dingt hij ook mee in de meeste andere EFA categorieën. Tenslotte is er de Lux Prijs van het Europees Parlement waar de film bij de uiteindelijke drie genomineerden is.

The Broken Circle Breakdown is een productie van Dirk Impens voor Menuet. Vlaamse coproducenten voor Borgman zijn Eurydice Gysel en Koen Mortier voor Epidemic. Deze films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

¨