Toni Coppers wint Knack Hercule Poirotprijs 2014 met ‘Dood water’

Toni Coppers heeft op de Boekenbeurs de Knack Hercule Poirotprijs ontvangen voor ‘Dood water’ . De prijs die al voor de 17e keer werd uitgereikt, gaat naar de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.

Dood water’ is het zevende deel van de serie rond politievrouw Liese Meerhout.

Een pijp langs de Antwerpse Scheldekade: het enige aanknopingspunt bij de verdwijning van Albrecht Stuyt, een missiepriester aan wie een geurtje van pedofilie kleeft. Bizar genoeg vinden duikers bij het dreggen niet het lijk van de geestelijke, maar wel dat van Pina Gonzalez, een voormalig hoertje uit het Schipperskwartier.

Commissaris Liese Meerhout van de Antwerpse moordbrigade krijgt kop noch staart aan het verhaal. Het parket beschouwt de zaak van de verdrinkingsdood van de prostituee als afgedaan, maar Liese zoekt koppig verder.

Wanneer uiteindelijk ook het verminkte lijk van de gewurgde missionaris aanspoelt, stapelen de vragen zich op. Want wie zit achter de moord? De hebberige neef van Stuyt? Een Afrikaanse smokkelbende? Corrupte pooiers en genadeloze smokkelaars.

Algauw raakt Liese Meerhout verstrikt in een kluwen van intriges, doodsbedreigingen, rauwe seks en gewetens- wroeging. Niets blijkt moeilijker dan zoeken naar de waarheid in dood water.

Naast hulde en erkenning ontvangt de winnaar van de Knack Hercules Poirotprijs de som van 5.000 euro en een gesigneerde Mont Blanc-pen. De publieksprijs gaat naar Jo Claes voor zijn misdaadroman ‘De mythe van Methusalem’.