Verslag schrijversresidentie Björköby (Zweden) – Marjolein Pottie & Bouke Billiet

Verblijf van illustrator Marjolein Pottie en auteur Bouke Billiet in Björköby
deAuteurs/Näs
4 – 17 september 2017

Op 4 september halen we twee vermoeide reizigers op van het station in Nässjö. Het Zweedse deel van de reis blijkt geheel volgens plan verlopen te zijn. Het Duitse deel daarentegen heeft voor heel wat vertraging gezorgd. Het geplande dagje Kopenhagen, op weg naar Källäng, is dus niet mogelijk geweest.
Dit zijn ook onze eerste residenten die de volledige reis per trein hebben gemaakt.

Ook deze residentie is weer spannend. Bouke en Marjolein hebben nooit eerder samengewerkt. Meer nog, ze zijn beiden gewend om alleen te werken (lees: heerlijk hun zin te doen). Ze kijken verwachtingsvol uit naar deze twee werkweken maar zijn er nog niet helemaal gerust in.

De eerste avond schotelen we hen een lekkere vegetarische maaltijd voor. (Erg veel residenten zijn vegetariër. Ik ben benieuwd wat het resultaat van een gastronomische deAuteurs-enquete zou zijn!)

Marjolein en Bouke installeren zich in Källäng en voelen zich daar, ondanks de wel erg herfstige nazomer, snel thuis.
Het grootste probleem van Marjolein is typerend voor deze deAuteurs-residentie: ze krijgt hier zo verschrikkelijk veel inspiratie dat ze er niet van kan slapen!
Bouke is de typische piekerend schrijver: de ene dag schrijft hij als bezeten, overtuigd van de waarde van zijn werk, de volgende dag gooit hij in pure wanhoop bijna alles in de vuilbak. Gelukkig blijkt het resultaat na twee weken meer dan bevredigend te zijn!

Tijdens de eerste week brengen we een bezoek aan Astrid Lindgrens Näs. De tuinen kunnen op veel bewondering rekenen, net als de tentoonstelling. Marjolein duikt nog even de tentoonstelling binnen over Lennart Helsing (en ja, eigenlijk is 1 dag op deze inspirerende plek veel te kort). Daarna geef ik de rondleiding in het geboortehuis.
Bouke en Marjolein schenken een paar van hun boeken aan de bibliotheek. Pottie en Billiet staan nu naast Crowther, Kuijer en andere ALMA-winnaars in de Astrid Lindgren bibliotheek.
Marjolein bekijkt het Tuinhuis (trädgårdshus) waar volgend jaar september de vernissage zal zijn van de SmåBUS 2018 tentoonstelling, en ze ziet dat het goed is!
Stilletjes worden al plannen gesmeed om terug te komen.
(Noot aan deAuteurs: sommige residenten zijn erg moeilijk te fotograferen. Deze twee gaan op de loop wanneer ze een camera zien. Laat het ons zo stellen: mijn conditie is erop vooruit gegaan. 😉 )

Tijdens de tweede week staan er een paar schoolbezoeken op het programma (op Bäckseda Förskola in Vetlanda).
Marjolein heeft een stevig groepje vijfjarigen en hun leidsters. Met een powerpoint (die het doet!), een goed voorbereide illustratrice en een enthousiaste groep kinderen wordt het een erg fijn auteursbezoek. De leiding vindt dat er nu maar snel Zweedse vertalingen moeten komen van Marjoleins boeken. Ik beloof uiteindelijk dat ik, als ik een streepje tijd heb, Op kamp naar het Zweeds zal vertalen, voor hun eigen gebruik op school.

Marjolein vertelt, ik vertaal, de kinderen luisteren ademloos (ook naar het Nederlands!). Daarna knutselen ze samen een verhaal in elkaar. Het resultaat staat nog steeds op school en het oogst bewondering van jong en oud.

Diezelfde avond treedt Bouke 2 keer op voor een groep ouders. Zijn lezing is in het Engels. Ik hoef alleen af en toe een lastig woord te vertalen, de rest lukt zo want de meeste ouders kunnen redelijk goed volgen.
Bouke heeft zijn lezing goed voorbereid en heeft op Marjolein geoefend, om niets aan het toeval over te laten.
Waarschijnlijk zijn dit de eerste lezingen ooit die Bouke op zijn sokken heeft gegeven. 🙂
De reacties zijn erg positief.

Een paar dingen die erg opvallen tijdens deze weken:
● Dit duo eet ontzettend veel. (We hebben nog nooit zo vaak boodschappen gedaan als deze keer. 🙂 )
● Bouke heeft een apart soort humor.
● Marjolein lijkt alleen maar timide. Als puntje bij paaltje komt, zegt ze erg rake dingen.
● Zelfs wanneer het twee weken bijna dagelijks regent, is de inspiratie hier oneindig.

De laatste dagen slaat de paniek een beetje toe. Ze willen nog zo veel doen en er is zo weinig tijd. Er worden lijstjes gemaakt. Dingen die echt nog moeten.
Marjolein fotografeert elke paddenstoel die ze tegenkomt, Bouke wandelt en komt vossen en ander wild tegen.
De inspiratie slaan ze op en nemen ze mee.

We brengen Marjolein en Bouke naar het station van Nässjö. Bouke is van plan om nog een dag of wat in Kopenhagen te blijven hangen. Marjolein neemt diezelfde avond het vliegtuig naar huis.

Een geslaagd verblijf alweer!

Warme groeten,
Joke

Ontdek het geïllustreerd verslag van Marjolein Pottie
• Bekijk ook enkele facebook posts van dit avontuur

Hieronder de foto’s van Marjolein en Joke