Vlaamse films vallen in de prijzen

Op het Festival du Film sur l’Art werden drie Vlaamse films bekroond. "The broken circle breakdown’ en ‘Het vonnis’ vielen dan weer in de prijzen in respectievelijk Hawaï en Chicago.

Met ‘Rain’ maakten Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes een verslag van het intensieve proces voorafgaand aan de eerste vertoning van Anne Teresa De Keersmaekers ‘Rain’ door het Ballet de l’Opéra National de Paris in 2011. De documentaire volgt de voorbereidingen vanaf de audities tot aan de première en schetst zo een poëtisch verhaal over de zoektocht en vertwijfeling achter de soms claustrofobische muren van de Opéra National.

Rain is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film.

In de documentaire ‘Reinhoud, mijn beeldhouwer‘, goed voor de SCAM-prijs in Brussel, zoomt Blaise D’haese als zoon van kunstenaar Reinhoud D’haese in op diens leven.
De film is een verzameling van getuigenissen, filmopnames, interviews en beelden uit archieven en werd geproduceerd door Eric Goossens en Frederik Nicolai van het Brusselse productiehuis Off World.

Tot slot kreeg ‘Lucien Hervé, fotograaf ondanks zichzelf’, geregisseerd en geproduceerd door Gerrit Messiaen, een Speciale Vermelding van de jury. De film toont een portret van de Franse fotograaf Lucien Hervé, één van de belangrijkste architectuurfotografen van de 20ste eeuw die samenwerkte met grote namen als Le Corbusier, Oscar Niemeyer enWalter Gropius.

Zowel Rain als Lucien Hervé, fotograaf ondanks zichzelf konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

‘The Broken Circle Breakdown’ werd in Hawaï in de ‘EuroCinema Hawai’i’ competitie vertoond.
‘The Broken Circle Breakdown’ viel al meermaals in de prijzen. Zo ontving de film eerder dit jaar onder andere al de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, en wist tijdens het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor Beste Actrice en Beste Scenario in de wacht te slepen.

Op het filmfestival van Chicago mocht acteur Jappe Claes dan weer een prijs in ontvangst nemen voor ‘Vonnis’. De internationale jury bekroonde de nieuwste film van Verheyen omwille van de "zelden in de Europese cinema vertoonde strakke presentatie van een rechtbankdrama", meldt het VAF. "Ik ben uiteraard erg blij met de prijs in Chicago, toch één van de oudste en meest gereputeerde festivals in Noord-Amerika", zegt Jan Verheyen in een eerste reactie in het persbericht. "De Amerikaanse cinema telt talloze klassieke rechtbankfilms, dus uitgerekend daar in de prijzen vallen doet veel deugd."

‘Het vonnis’ wist sinds 9 oktober al meer dan 100.000 mensen naar de Vlaamse en Brusselse filmzalen te lokken. Verheyen won voor de rechtbankthriller met onder meer Koen De Bouw en Veerle Baetens ook al de prijs voor beste regie op het Wereldfilmfestival van Montréal. Het filmfestival van Chicago loopt nog tot 24 oktober.