Tijdens Apéro Poëzie vertellen bekende lezers over de poëzie in hun leven, bij een aperitief en met zicht op zee. Bovendien brengen ze een dichter mee die ze bewonderen. Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant, gaat met hen in gesprek over de verzen die hun leven veranderd hebben en over wat poëzie voor hen betekent.

In Apéro Poëzie wordt niet alleen gepraat over poëzie, maar worden gedichten ook gelezen, getoond, live getekend en gezongen! In elke aflevering is er ook plaats voor een poëziedebutant. Dat is telkens een van de genomineerden van de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Ahmed Roni brengt samen met een bevriende muzikant etnisch-Koerdische muziek in het programma.

Do 26/7: Apéro Poëzie #1

Erik de Jong is de man achter de Nederlandse eenmansband Spinvis. Met zijn muziek won hij al verschillende prijzen zoals de Annie M.G. Schmidt-prijs. In april 2017 verscheen zijn recentste album: Trein vuur dageraad. Zijn teksten worden gekenmerkt door een poëtische inslag. Hij nodigt de Nederlandse schrijver en dichter Ingmar Heytze uit voor het aperitief. Hij was de eerste officiële Utrechtse stadsdichter. In vijfentwintig jaar dichterschap verschenen vijftien bundels van zijn hand; een nieuwe bundel is momenteel in de maak. Vicky Francken leest voor. Randall Casaer, die ook enkele graphic poems op zijn naam heeft staan, tekent live bij de voorgelezen gedichten.

Foto’s © Linelle Deunk, Ivan Put, Marc Driessen, Merlijn Doomerink

Za 28/7: Apéro Poëzie #2

Simone Milsdochter speelde bij de KVS, Theater Antigone, HETPALEIS en Theater Zuidpool … Op televisie was ze te zien in de spannende tv-serie Als de dijken breken. Vorig jaar bracht ze in première De wetten van de menselijke stupiditeit op TAZ. Zij nodigt Kira Wuck uit, onlangs werd haar tweede poëziebundel De zee heeft honger (2018) gepubliceerd. Eerder ontving ze de C.W. van der Hoogtprijs voor haar poëziedebuut Finse Meisjes (2012) en won ze het NK Poetry Slam. Momenteel werkt ze ook aan haar eerste roman. Joost Decorte brengt een selectie uit zijn debuut. Seppe Van den Berghe, die o.a. tekent voor De Standaard Weekend, zorgt voor illustraties bij de gedichten.

Foto’s © Merlijn Doomerink, Bas Bogaerts, Ann De Bruyn, Vinck en partners

Di 31/8: Apéro Poëzie #3

Wouter Deprez is vooral bekend als cabaretier, maar schreef ook theater- en songteksten en drie vader-zoonboeken, onder de titel Brieven aan mijn zoon. Momenteel is hij op tournee met LEVEND & VERS. In Apéro Poëzie nodigt hij schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman uit. Hij publiceerde de bundels Señorita’s (2009) en Dit is geen slaapkamer meer nu (2016), en ook enkele romans, een verhalenbundel en talloze essays. Je leest hem ook in De Morgen. Debuterend dichter Laurens Ham bestijgt het podium. De voorgelezen gedichten worden vergezeld door live tekeningen van Tineke Van Hemeldonck. Zij werkt regelmatig samen met auteur en dichter Geert De Kockere.

Foto’s ©  Jonas Lampens, Geert De Kockere, Johan Jacobs

Do 2/8: Apéro Poëzie #4

Herman Balthazar is een Vlaams historicus met een grote liefde voor poëzie. Hij was twintig jaar lang hoogleraar en gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Herman Balthazar nodigt Roel Richelieu Van Londersele uit op het aperitief: dichter, romanschrijver, thrillerauteur, redacteur en docent. Hij werd onderscheiden met de Louis Paul Boonprijs en won voor zijn gedicht Mats de Herman de Conincksprijs. Dominique De Groen leest voor uit haar debuut. Ann de Bode zal dit aperitief voorzien van live tekeningen. Zij illustreerde al meer dan 200 boeken als kinderboekenillustrator, en kreeg vijf keer op rij de Publieksprijs van de Picturale in Ronse.

Foto’s © Michiel Hendryckx, Walter Meurrens, William Beaton, Lieve Blancqaert

Za 4/8: Apéro Poëzie #5

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster. Met haar eerste roman Een soort van liefde (2016) won ze de Debuutprijs. In Wanderlust, een programma van Canvas, gaat ze filosofische gesprekken aan met filosofen, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. De dichter die zij uitnodigt is Peter Verhelst, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan en sindsdien heel wat prijzen in de wacht sleepte. Voor de bloemlezing Koorselecteerde hij 120 gedichten uit eerder werk. Simone Atangana Bekono maakt het rijtje debutanten volledig. Muzikant, illustrator & kunstenares Sarah Yu Zeebroek tekent live bij de poëzie.

Op deze dag wordt ook de winnaar van de Poëziedebuutprijs Aan Zee bekend gemaakt! De laureaat krijgt om 19:00 uur een cheque van €1.500 overhandigd in Cultuurcentrum De Grote Post.

Foto’s © Stephan Vanfleteren, Gwen De Vylder, Gaby Jongelen, Koen Broos

 

Praktische info:

Locatie: KAAP/Vrijstaat O. | Zeedijk 10, Koning Boudewijnpromenade, 8400 Oostende
Uur: Telkens van 11u tot 12u15
Toegang: € 12 / add € 13
Info en tickets: www.theateraanzee.be


Een programma van deAuteurs & Poëziecentrum i.s.m. TAZ en met de steun van KAAP.

 

 

 

Type
Evenementen, Literatuur, Strip & illustratie
Datum
09.07.2018