Geen TAZ zonder centrale gast, en dit jaar valt Theater Zuidpool die eer te beurt. Koen van Kaam en Jorgen Cassier geven tekst en uitleg bij hun opzet en keuzes. Een selectie om duimen en vingers bij af te likken. Eén van de jaarlijkse toppers op TAZ is het openluchttheater Compagnie Marius. Waas Gramser licht toe waarom hun voorstellingen volgens haar onvergetelijk zijn.
Op TAZ steunt deAuteurs ook dit jaar weer het literatuurluik, waar onder andere het succesvolle programma ‘Uitgelezen’ in thuishoort. We zochten Peter vanden Eede
op, bedenker en bezieler van dit concept. deAuteurs trekt samen met Poëziecentrum opnieuw volop de kaart van de dichters: PRINSEN EN PRINSESSEN DER POËZIE kent een nieuwe editie en wordt dit jaar uitgebreid met het ambitieuze KONINGEN EN KONINGINNEN DER POËZIE. Het gedetailleerd programma vindt u terug in dit nummer.
Verder trokken we de landsgrens over en spraken in Amsterdam met Timen Jan Veenstra, één van de twee oprichters van De Tekstsmederij, een succesvol initiatief dat banden smeedt tussen regisseurs en theaterschrijvers in Nederland. Een mogelijke inspiratiebron voor Vlaanderen? De Tekstsmederij zal ook centraal staan op het theaterfestival in Amsterdam waar deAuteurs mee de Taalunie Toneelschrijfprijs uitreikt.
In juni hield deAuteurs haar derde algemene vergadering waarop een nieuwe Raad van Bestuur gevormd werd. Wij stellen u met fierheid de nieuwe bestuurders voor
en illustreren een succesvol jaar kort met mooie cijfers. Wij danken nogmaals onze uittredende voorzitter Willem Wallyn en enkele pioniers van het eerste uur – Erik Vlaminck, Paul Pourveur, Judith Van Istendael, Manu Riche – voor alles wat ze voor deAuteurs betekend hebben. We nemen afscheid met gemengde gevoelens : dankbaar voor hun tomeloze inzet, maar tegelijk met spijt omdat hun mandaat ten einde is gekomen. Wij zullen hen missen, maar weten dat zij ambassadeurs van deAuteurs zullen blijven.
Wij wensen jullie een fijne zomer en hopen jullie op één van onze activiteiten te ontmoeten.