Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

Wie zeker ook op de Boekenbeurs zal zijn, is Rudy Van Schoonbeek, oprichter van Uitgeverij Vrijdag en al meer dan 30 jaar in het boekenvak. Hij maakt samen met ons een stand van zaken op.

De boekenbeurs staat dit jaar in het teken van kinder- en jeugdliteratuur en legt de klemtoon op schrijvers en illustratoren. Auteur Joke Guns verhuisde naar Zweden, het land van haar grote voorbeeld Astrid Lindgren. Ze laat er ons kennis maken met de wondere wereld van de bekende jeugdschrijfster. deAuteurs is enthousiast en koppelt er haar eerste buitenlandse schrijfbeurs aan voor schrijvers en/of illustratoren.

Verder praten we met Luk Van Haute, een naam die bij weinig mensen een belletje doet rinkelen, omdat de meesten onder ons nog steeds te weinig oog hebben voor boekvertalers. Luk is Japanoloog en vertaalde onder meer enkele Murakami boeken.

‘Dit is wat we delen’ is dan weer de Nederlandse tagline van de grootse boekenvakbeurs: de Frankfurter Buchmesse. In 2016 zijn Vlaanderen en Nederland er samen gastland. Artistiek intendant Bart Moeyaert doet het concept uit de doeken.

Daarnaast staan we ook stil bij de evolutie van het e-book. Onze bestuurder Carlo Van Baelen licht dit uitgebreid toe.

Het regende de voorbije maanden prijzen en onderscheidingen, niet alleen voor onze leden, maar ook voor onze bestuurders: proficiat Freek Mariën met de Taalunie Toneelschrijfprijs en Eva Küpper met de Ensor voor beste documentaire. Een speciale vermelding ook voor Lara Taveirne, die voor haar roman ‘De kinderen van Calais’ de debuutprijs in ontvangst mag nemen op de Boekenbeurs.

Als beheersvennootschap innen en verdelen wij rechten voor literaire auteurs. Geen rechten zonder plichten evenwel. Als auteur heeft u de plicht om ons een aangifte van uw gepubliceerde werken (zowel online als offline) te bezorgen. We leggen uit waarom deze aangifte, zowel voor u als voor ons, zo belangrijk is.

Als u deze editie van iTems leest, heeft de Minister van Cultuur waarschijnlijk de knoop inzake de gereglementeerde boekenprijs doorgehakt. Wij geven een inkijk in de geschiedenis van het voorbije jaar en hopen dat het langverwachte decreet er nu snel komt zodat een divers titelaanbod en een fijnmazig boekendistributienet kunnen blijven bestaan.

Veel leesplezier!

Download hier het elfde nummer van iTems

 

Datum
15.10.2015