Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

We staan in dit nummer stil bij recente evoluties in ons medialandschap.

Zo spraken we met Tom Evens, die meewerkte aan een studie over de komst van Netflix naar Vlaanderen en die de impact van deze nieuwe speler in kaart bracht. Dirk Voorhoof, professor media- en auteursrecht, neemt dan weer afscheid van het medialandschap in Vlaanderen, of toch niet helemaal? Wij lieten hem in ieder geval niet vertrekken zonder een welgemeende dankuwel.

Verder vertelt scenarist Koen Sonck ons wat webisodes zijn en waarom die volgens hem de toekomst van fictie kunnen zijn. We trokken ook naar Jan Verheyen om hem te vragen of hij een verklaring heeft voor het grote succes van de door hem geregisseerde nieuwste film van ‘De Kampioenen’.

Ook de televisieserie Bevergem was een schot in de roos. Regisseur Gilles Coulier gaf er tekst en uitleg bij. ‘The Land of the Enlightened’, een titel die doet dromen. Regisseur Pieter-Jan De Pue blijft echter, ook na het winnen van een prestigieuze ‘Sundance’-prijs, met zijn twee voeten op de grond staan. Hoed af voor dit debuterende talent.

We bleven tot slot niet enkel in België. Op de volgende pagina leest u hoe deAuteurs het met Adam Price, scenarist van de Deense topreeks ‘Borgen’ en winnaar van de FSE-prijs, heeft over het belang van scenarioschrijven en het lange en vaak intensieve ontwikkelingsproces van een script.

Een goedgevuld audiovisueel iTems-nummer voor een goed gestart 2016!

Evoluties in het medialandschap en het auteursrecht lokken ook wetgevende initiatieven en politieke reacties uit. Op nationaal en Europees niveau staan verschillende initiatieven op stapel die uitgaan van het idee dat het auteursrecht een ‘hindernis’ is die weggewerkt of minstens geharmoniseerd moet worden.

deAuteurs zal blijven pleiten voor een delicaat evenwicht tussen gebruikers en auteurs, met een correcte vergoeding voor auteurs, in verhouding tot de daadwerkelijke exploitatie van hun werken en waarbij alle economische en technologische aspecten in rekenschap worden gebracht. Een transparant collectief beheer kan hier een belangrijke rol in spelen. Tegelijkertijd moet piraterij efficiënt worden bestreden. Alleen zo kan de creatieve sector overleven en de culturele diversiteit gewaarborgd blijven.

Veel leesplezier!

Download hier het twaalfde nummer van iTems

Datum
05.02.2016