Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

Dit jaar staken we ons iTems-zomernummer in een gloednieuw jasje. We behielden onze vertrouwde theater-insteek, maar doken daarnaast de sector van de illustratie in. De deAuteursprijs gaat dit jaar immers naar een illustrator, meer bepaald naar striptekenaar en graficus Serge Baeken. Wij zochten hem op in zijn Antwerpse atelier om te weten te komen wat hem als ‘illustrator XL’ drijft.

Wide Vercnocke en Shamisa Debroey, twee talentvolle illustratoren, wisten dan weer de nieuwe ‘jonge aanstormende talentenprijs’ in de wacht te slepen. Tijdens een dubbelinterview gaven zij ons een inkijk in hun werk en leven.

Een illustratrice die al wat langer in het vak staat en er haar sporen – ook in het buitenland – meer dan verdiend heeft, is ons bestuurslid Gerda Dendooven. We gingen bij haar langs op de campus van Sint-Lukas in Gent waar ze lesgeeft.

Een andere landgenote die het in het buitenland gemaakt heeft, is Mieke Renders. Zij keerde in september terug uit New York om aan de slag te gaan als directeur van het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond. We blikten samen met haar terug op de voorbije maanden.

Ook het goedgevulde literaire TAZ-programma mag niet ontbreken, met dit jaar enkele nieuwe formats, zoals APÉRO POËZIE en DE DEBUTANTEN. Ontdek het volledige overzicht van p.10 tot p.14.
Nog zo’n straffe debutante is de jonge en ambitieuze poetry slammer Carmien Michels. Wij waren benieuwd naar dit voor ons minder gekende literaire genre en zochten haar op voor een babbel.

Het is feest en dat danken we aan onze talrijke talentvolle auteurs. Maar gaan deze auteurs in staat zijn om te blijven creëren? Als we de voorbije maanden naar de wetgevende initiatieven kijken is daar weinig reden toe. Voor de reprografie – de kopierechten – zijn de berichten meer dan onheilspellend: een drastische vermindering van de vergoeding en onduidelijkheid over de rol van de uitgevers. Op Europees vlak heeft de Commissie op 25 mei een aantal voorstellen geformuleerd waarin op het eerste zicht onvoldoende garanties voor auteurs werden opgenomen. Verdere analyses zijn nodig. In dit verband kan ook verwezen worden naar de economische studie over de grensoverschrijdende toegang tot online content waarin bewezen wordt dat de culturele diversiteit zwaar onder druk staat. Wij blijven dit uiteraard mee opvolgen en wensen u in de tussentijd een fijne zomer!

Veel leesplezier!

Download hier het dertiende nummer van iTems

Datum
12.06.2016