Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

In deze Nieuwjaarseditie spreken we met twee filmmakers die ten tijde van het interview nog middenin een maakproces zaten. Documentairemaakster Griet Teck was bezig met een film over mensen die dicht bij de dood staan, regisseur Senne Dehandschutter stond op het punt om naar Marokko te vertrekken om er zijn kortfillm over Syrië te gaan draaien.

In het kader van een dubbelinterview ontmoeten we een derde regiseur. Filmmaker Jaco Van Dormael en illustratrice Ingrid Godon spraken op het filmfestival van Oostende hun bewondering uit voor elkaars werk.

Verder komt in ons eerste multidisciplinair nummer ook een jonge schrijfster en theatermaakster aan het woord. Rebekka De Wit vertelt ons alles over haar debuut waarmee ze de allereerste TAZ-deAuteurs debutantenprijs wist weg te kapen.

We zoomen ook in op de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen, die er in 2017 nu echt wel komt.

Regisseur-scenarist Willem Wallyn en cartoonist-illustrator Steven De Gryse verrassen ons met enkele opmerkelijke vergelijkingen. Steven omschrijft tekenen als een noodzaak die even groot is als de behoefte om naar toilet te gaan. Willem ziet regisseren dan weer als naar het zwembad gaan: het is een gedoe, maar je bent blij als je in het water ligt.

We spraken ook met een grote naam in de wereld van het auteursrecht in Nederland en ver daarbuiten. Kees Holierhoek, een wijze man van 75, staat ons enthousiast te woord net voordat voor hij de fakkel aan de volgende generatie doorgeeft en wijst ons terecht op de gevaren en bedreigingen voor het auteursrecht.

Het auteursrecht staat onder druk. Getuige hiervan de recente wijzigigingen in de reprografie die, na een arrest van het Europees Hof van Justitie in 2015, helemaal door elkaar werd geschud wat voor auteurs resulteert in inkomensverlies.

De Europese Commissie publiceerde in september een ambitieus voorstel, een ‘copyright package’ waar verder aan geschaafd moet worden. De rechten en belangen van auteurs moeten scherper worden gesteld. deAuteurs zet dit in 2017 hoog op de agenda.

Verder hopen we jullie in 2017 te kunnen blijven verrassen met werk van onze straffe auteurs. Het belooft een feestjaar te worden, want intussen is het 1000e lid van deAuteurs een feit. Op onze Algemene Vergadering van 15 juni zal de gelukkige (de naam blijft nog even geheim!) in de bloemetjes worden gezet. In afwachting wensen we jullie een fantastisch, inspiratievol en creatief 2017!

Download hier het veertiende nummer van iTems

Datum
15.01.2017