Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

Wat ik jullie toewens? Dat de creatieve sector mag blijven bloeien en groeien, dat er een oplossing kan worden gevonden voor de financiering van Vlaamse fictiereeksen en films die steeds moeilijker wordt door de nieuwe business modellen, de crisis en de ontsporing van de tax shelter. Dat digitale exploitatiemodellen zoals e-books er niet toe leiden dat er niet meer gecreëerd kan worden, dat de auteur steeds een passende vergoeding zal krijgen in verhouding tot de exploitatie van zijn/haar werken en dat het hoofd kan worden geboden aan wurgcontracten waar het collectief beheer buitenspel wordt gezet. En dat dit alles mag gebeuren in een geest van overleg tussen auteurs en exploitanten met het nodige respect voor elkaar.

Een en ander zou kunnen worden opgelost in het ontwerp van de nieuwe auteurswet dat nu op tafel ligt. Wij kijken samen met jullie hoopvol uit naar de resultaten van de onderhandelingen en de evoluties in de creatieve sector.

Dat de Vlaamse audiovisuele sector het ondanks een aantal hindernissen goed doet, daar is zowat iedereen het over eens. De vele kwaliteitsvolle tv-series, (kort)films en documentaires blijven ook internationaal niet onopgemerkt. Voor deze vijfde editie van iTems zochten wij een aantal talentrijke makers op die verantwoordelijk zijn voor deze uitstraling.

Zo spraken we met filmmaker Sahim Omar Kalifa, een Belg met Iraaks Koerdische roots, die met zijn kortfilms al meer dan 50 internationale prijzen in de wacht sleepte, maar naar eigen zeggen nog te veel als een buitenlandse filmmaker beschouwd wordt.

Door en door Vlaams is dan weer de populaire televisieserie ‘Eigen Kweek’; we spraken met scenarist/showrunner Philippe De Schepper over hoe zo’n reeks tot stand komt.

Krijgen scenaristen wel altijd de aandacht die ze verdienen? Deze vraag stelden we aan een andere scenarioschrijver, Carl Joos, die een indrukwekkend aantal series en films in productie en op antenne ziet gaan in 2014.

In deze iTems illustreert documentairemaakster Sofie Benoot verder dat documentaires veel meer kunnen zijn dan vehikels voor informatie. En dat er meer geld en aandacht naar doucumentaire moet gaan, is ook de mening van Philippe Van Meerbeeck. Hij is de organisator van een debat over de rol van publieke omroep en documentaire in een democratie, dat ook door deAuteurs mee werd ondersteund.

Een open en positief visier op de toekomst, daar draait het ook in het iMinds Media Innovatie Centrum om, zo zegt directeur Martijn Bal, die een warme oproep naar innoverende ideeën lanceert.

Wij wensen jullie veel leesplezier en een geweldig jaar.

Download hier het vijfde nummer van iTems

Datum
15.01.2014