Op de cover van dit nummer prijkt alvast de foto van de winnaar van die tweede deAuteurprijs: Fikry El Azzouzi. Hij ontving de prijs voor zijn theatervoorstelling ‘Troost’ die hij maakte met zijn gezelschap SINCOLLECCTIEF. We zochten hem op.
Op TAZ steunt deAuteurs ook dit jaar het literatuurluik, met bijzondere aandacht voor poëzie. Het programma zal ‘Prinsen en Prinsessen van de Poëzie’ heten en we laten David Troch uitleggen hoe hij het programma samenstelde.
Verder spraken we met twee talenten die vorig jaar op TAZ bijzonder opvielen: Sabine Molenaar kaapte met haar dansvoorstelling ‘That’s It’ de Elle-prijs voor strafste vrouwelijk talent weg, en Bernard Van Eeghem deed menigeen verstomd staan met zijn voorstelling ‘Bloedsomloopworst’. We troffen hem een paar dagen na zijn terugkomst uit Lissabon, waar hij ging werken aan een nieuwe voorstelling die op TAZ 2014 zijn première heeft.
Lieve Franssen, mede-bezieler van de vrijwilligersvereniging ‘Niet in Onze Naam’ licht toe waarom en hoe ze willen vechten tegen de Europese vermarkting en commercialisering van cultuur.
En met Kurt Melens, algemeen directeur van het NTGent en tevens bestuurslid van het Schrijverspodium, leggen we specifiek het Vlaamse theater en de toneelschrijverij onder de loep.
Ondertussen heeft de moeder aller verkiezingen op 25 mei de kaarten op Europees, federaal en gemeenschapsniveau herschikt.
Wij hopen dat de toekomstige regeringsleiders en parlementairen zich zullen blijven inzetten voor het behoud van de creativiteit door ondermeer een correcte vergoeding van auteurs via collectief beheer veilig te stellen.
Het behoud van het fiscaal statuut van auteursrechten en het bijsturen van het sociaal statuut zijn hierbij eveneens cruciaal.
Daarnaast hopen we dat er voldoende zuurstof zal worden gecreëerd door aangepaste steunmaatregelen om de creatieve sector leefbaar te houden en dat de culturele diversiteit via een sterk lokaal aanbod gegarandeerd kan worden in een globaliserende en innoverende sector.