Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

De Boekenbeurs 2014 geeft speciale aandacht aan het stripgenre. Koen van Rompaey, de coördinator van Stripgids licht het programma toe en staat stil bij de Sketch Battle, een evenement van boek.be en Stripgids dat deAuteurs ondersteunt.
Het medium strips in al zijn mogelijke genres en de plek van strips in de literatuur is ook waar we het met Judith Vanistendael over hadden.

Op de Boekenbeurs geeft deAuteurs ook dit jaar weer zijn steun aan het literatuurprogramma van Confituur, de vereniging van onafhankelijke boekhandelaars. Op hun stand nodigen zij auteurs van diverse pluimage uit. iTems sprak met twee van hen: schrijfster Ann De Craemer en comedian/auteur Steven Goegebeur.

Verder geeft Carlo Van Baelen in deze editie zijn visie op het belang van het invoeren van een gereglementeerde boekenprijs. In het Vlaams regeerakkoord staat immers te lezen dat die in de regeerperiode 2014-2019 zal ingevoerd worden: ‘Met een gereglementeerde boekenprijs, in de vorm van een maximaal kortingsplafond gedurende de eerste zes maanden, geven we de sector ademruimte om te blijven investeren in een rijk en divers boekenaanbod.’.

Omdat deAuteurs sinds dit jaar ook een steentje bijdraagt aan de Toneelschrijfprijs, spraken we met Martijn Nicolaas van de Taalunie, die de prijs mee organiseert.

Tot slot hebben we het ook over het belang van vertalen, in een gesprek met classicus, dichter en vertaler Patrick Lateur. Het statuut van de vertaler blijft te veel onderbelicht en ook daar wil deAuteurs iets aan doen.

We kijken ook met interesse uit naar de beleidsnota van de nieuwe Minister van cultuur en media Sven Gatz. In het Vlaams regeerakkoord trok onder meer volgende passage onze aandacht ‘We zullen er op toezien dat auteurs en uitvoerders voor hun prestaties in de media correct worden vergoed, met vrijwaring van de rechten die hen wettelijk toekomen en het beteugelen van de piraterij’.
Dit veronderstelt volgens ons het voorbestaan van het collectief beheer. Wij willen graag mee werken aan de concretisering van deze doelstellingen.

Download hier het zevende nummer van iTems

Datum
10.10.2014