De jury selecteerde nog twee andere dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2022 (in alfabetische volgorde): Laura Broekhuysen met haar bundel Wij capabelen (Querido, 2022) en Emma Van Hooff met haar debuut Placebomens (Atlas Contact, 2022).We zetten de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2023 in de kijker met een professioneel videoportret, geproduceerd door Cameltown. Dat kan je hier bekijken.

 

Om deze media te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

Astrid Haerens las eerder al een stukje voor uit haar debuutbundel. Dat fragment kun je hier beluisteren.

Astrid Haerens schrijft proza en poëzie en werkt als schrijfdocente en docente literaire analyse. In september 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters (Uitgeverij Polis). Ander werk publiceerde ze onder meer in Revisor, De Gids, Het liegend konijn, de Poëziekrant, DW B, deBuren, De Standaard, Deus ex Machina en Hard//Hoofd. Astrid is Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk tot 2024.Uit het juryverslag: “Haar debuutbundel ‘Oerhert’ (Atlas Contact) is zorgvuldig en bedachtzaam gecomponeerd, maar voelt nergens gezocht. Haerens speelt met de verhouding tussen tijd en ruimte en met de manier waarop het lichaam zich daartussen verhoudt. Dat doet ze op een manier die even urgent als authentiek is. Waar de ‘zij’ ook gaat, er is geen plek om te schuilen voor pijn en geweld. Met krachtige beelden schept Haerens een condens vlechtwerk van taal en weeft ze beschutting voor een gekwetst lichaam. Dit zijn voldragen verzen die aan de ribben plakken. Het is geweldig en het is de laureaat van de Poëziedebuutprijs 2023.”Dit jaar bestond de jury uit: Cathérine De Kock (juryvoorzitter, journalist cultuur en media bij De Standaard), Lut Missine (hoogleraar Nederlandse Letterkunde) en Sylvie Marie (dichter).Het volledige juryverslag lees je hierHier kun je het reglement van de Poëziedebuutprijs terugvinden.

OVER DE GENOMINEERDEN (IN ALFABETISCHE VOLGORDE)

Laura Broekhuysen is viooldocente en auteur van proza en poëzie. Haar debuutroman Twee linkerlaarzen verscheen in 2008 bij Querido. In 2011 volgde Hellend vlak, een roman gesitueerd in de IJslandse Westfjorden. Over haar integratie op IJsland schreef Laura de boeken Winter-IJsland, mijn eerste jaar in een verlaten fjord en Flessenpost uit ReykjavikBekijk de video waarin ze een fragment uit Wij capabelen voorleest. Emma van Hooff is dichter en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool in de vakken poëzie en toneel. Ze publiceerde gedichten in onder meer Het Hollands Maandblad, Kluger Hans, Ooteoote, Papieren Helden, de Revisor en Tijdschrift Terras en betrad meermaals het podium.  In deze video leest ze een fragment voor uit Placebomens.

OVER DE POËZIEDEBUUTPRIJS

Voor het zevende jaar op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit. Dit is de prijs voor het beste poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt 1500 euro. Alle Vlaamse en Nederlandse poëziedebuten, uitgegeven bij een reguliere uitgeverij in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 komen in aanmerking voor de Poëziedebuutprijs 2023. Met de prijs willen Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters een duwtje in de rug geven.Het volledige reglement van de Poëziedebuutprijs 2023 kun je hier terugvinden. De jury motiveert haar beslissing in het juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.Eerdere winnaars van de Poëziedebuutprijs zijn: Idwer de la Parra (2017), Simone Atangana Bekono (2018), Radna Fabias (2019), Iduna Paalman (2020), J.V. Neylen (2021) en Dorien de Wit (2022).

Meer informatie over de Poëziedebuutprijs vind je hier.

Type
Nieuws
Datum
19.08.2023