Villa Verbeelding organiseert voor de tweede keer het illustratiefestival De Verbeelders (16+) op zaterdag 24 augustus 2024 in Cultuurcentrum Hasselt. De Verbeelders brengt (inter)nationale namen uit de illustratiewereld (zoals Brecht Evens, Rébecca Dautremer en Carll Cneut) samen in workshops, lezingen en expo’s. Een greep uit het aanbod:

Brecht Evens over zijn nieuwe graphic novel

Brecht Evens bracht dit jaar met De Bondgenoten weer een indrukwekkende graphic novel uit. Het is een verbluffende reis doorheen zijn psychotische episode in Tokio. De illustrator vertelt in zijn lezing meer over het maakproces van dit erg persoonlijke verhaal.

De hervertelling van Pinokkio door Carll Cneut

Carll Cneut heeft met zijn nieuwste prentenboek O Pinokkio eindelijk zijn jeugdheld op papier gezet. Geheel in Cneuts herkenbare stijl krijgt het verhaal van de beroemde Pinokkio een nieuw, gouden randje in deze wonderlijke hervertelling (met tekst van Imme Dros). In een interactieve workshop toont hij nieuwe illustratietechnieken die hij voor dit boek heeft gebruikt.

Een hele zomer lang illustratie

De illustratieliefhebbers die niet kunnen wachten tot de festivaldag van De Verbeelders kunnen graaien in het diverse aanbod van zomerexpo’s. Een hele zomer lang kan je op verschillende plekken in Hasselt genieten van illustratie.

Gerda Dendooven is een naam als een klok in de illustratiewereld. Zij tekende en schreef een indrukwekkend oeuvre bij elkaar dat meermaals belangrijke prijzen won. De Verbeelders toont in de expo Veel (maar niet alles) van Gerda Dendooven een gulle greep uit al dat werk in cultuurcentrum Hasselt. Ruim 300 (!) zeer uiteenlopende werken zijn te bewonderen: van originele illustraties en risoprints tot vlaggen en vrij werk. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met de collagemuur. Gratis te bezoeken vanaf 8 augustus. Gerda geeft tijdens de festivaldag 3 geleide bezoeken doorheen haar expo.

Gevestigde (inter)nationale namen en jong talent

Naar goede gewoonte presenteert Villa Verbeelding een aanbod van gevestigde (inter)nationale namen, maar is er ook plaats voor jong talent. De expo De jonge Beeldenstormers toont werk van het kruim van pas afgestudeerde masters Illustratie van 4 hogescholen (KASK Gent, LUCA School of Arts Gent, Sint Lucas Antwerpen en PXL-MAD School of Arts Hasselt). Deze expo kan je ook gratis bezoeken in het cultuurcentrum Hasselt vanaf 8 augustus.

Festivaldag De Verbeelders: workshops, lezingen en live illustratie

De Verbeelders, dat is een hele zomer lang illustratie-expo’s én een festivaldag in augustus. Na de succesvolle festivaldag van vorig jaar, zijn er maar liefst 7 workshops in de voormiddag. Enkele namen: Carll Cneut, Rébecca Dautremer, Paddy Donnelly, Isabelle Vandenabeele, … In deze workshops leren deelnemers meer over het inspiratie- en creatieproces, maar ook over technieken of de zakelijke kant van illustreren.

In de namiddag kan je met 1 ticket 4 lezingen meevolgen. Illustratoren Martijn van der Linden, Tim Van den Abeele en Brecht Evens vertellen meer over het inspiratie- en creatieproces van hun boeken.

Verder komt Ricardo Burgzorg vertellen over zijn collectie prentenboeken waarin hij toont hoe zwarte mensen de laatste 100 jaar worden afgebeeld. Een selectie van deze confronterende verzameling kan je bekijken in de expo Dromen van kleur. Kinderen in illustratie, een divers beeld in Villa Verbeelding (nog t/m 6 oktober).

Uitsmijter van formaat

Na de laatste lezing kunnen bezoekers genieten van een uitsmijter van formaat! Brecht Evens en Gerda Dendooven maken live illustraties op het podium. Een unieke kans om even te kijken in het hoofd van deze grote illustratoren.

Illustratie- en boekenmarkt en signeersessies

Tussen de workshops en lezingen door kan de bezoeker op de illustratie- en boekenmarkt speuren naar kaartjes, prints en boeken van aanstormend illustratietalent. Nog meer leuke boeken zijn er bij de boekenstanden van Grim, The Bries Space en TIPTOE Print. Tijdens de signeersessies krijgen illustratiefans de kans om hun favoriete boek te laten signeren. Kortom: een niet-te-missen dag boordevol illustratie!

Type
Nieuws
Datum
20.06.2024