Op de Boekenbeurs van 2012 kon het grote publiek al kennis maken met de Jonge Helden; tijdens TAZ werd dit uitgebreid tot Helden aan Zee. Voor deze editie lieten we ons inspireren door de eigenzinnige lijstjes van Confituurs boekenkatern in De Morgen.

De gemiddelde boekenbeursbezoeker keek vreemd op toen Valerie Eyckmans op maandag de aftrap gaf van het Eigenzinnige Heldenprogramma. De sarcastische toon van de stukken die ze voorlas uit haar debuutroman ‘Verloren Maandag’ kon het publiek echter wel bekoren. Sommige zochten één van de stoeltjes op die speciaal werden opgesteld op de stand van Confituur, anderen bleven vanop een veiligere afstand meeluisteren.

Ook de onderkoelde humor van Bart Van Goethems eenzinsverhalen hadden dat effect. ‘Life’s too short for long stories’ is een pareltje uitgegeven in eigen beheer dat zo’n succes kende dat u al te laat bent indien u nog een exemplaar wil bemachtigen. Het is voorlopig wachten op een dappere uitgever die dit soort werk in de markt wil zetten.

Bouke Billiet lichtte het schrijfproces toe van zijn tweede boek. .

Peter Minten opteerde dan weer voor een experimentele aanpak bij zijn passage, waar videobeelden en soundscapes van INDIP Jan Vossen en Ilse Cockx zijn teksten kracht bijzetten.

Zondagvoormiddag leek het grote publiek de slaap nog niet helemaal uit de ogen gewreven te hebben. Daar kwam verandering in zodra Diane Broeckhoven het podium betrad. Met haar grote vertelkunst en gevatte humor zoog ze de massa moeiteloos naar zich toe.

Ook Gerda Dendoovens magie kon zowel jong als oud bekoren.

Grotere namen zoals Elvis Peters en Saskia De Coster maakten hun rol van publiekstrekkers waar en deden opnieuw de stand vollopen. Ze vormden een mooie afsluiter van dit geslaagde programma, 8 auteurs, allemaal anders, allemaal eigenzinnig, allemaal met hun eigen geluid.

We kunnen met trots en tevredenheid terugblikken op een succesvolle passage tussen al dat boekengeweld.

Dank in de eerste plaats aan onze Helden voor hun eigenzinnige bijdrages. Bedankt ook aan Confituur voor de fijne samenwerking. De plannen voor 2014 worden binnenkort gesmeed.

deAuteurs verlootte ook twee gratis Quick Scans van iStoire waarmee de online aanwezigheid van auteurs worden gescreend. Uit alle deelnemers kwamen Bouke Billiet en Kolet Janssen naar voren als winnaars.

Type
Nieuws, Literatuur, Strip & Illustratie
Datum
27.11.2013