APERO POËZIE

In Apéro Poëzie wordt niet alleen gepraat over poëzie, maar worden gedichten ook gelezen, getoond, live getekend en gezongen! In elke aflevering is er plaats voor een poëziedebutant. Die debutanten zijn de genomineerden van de Poëziedebuutprijs 2022. Telkens verbeeldt een illustrator de voorgelezen gedichten. Johannes Verschaeve brengt passende muzikale intermezzo’s in een gemoedelijk kader.APERO POËZIE is een programma van Poëziecentrum, deAuteurs en TAZ i.s.m. KAAP,

DO 28/7- 11u

Jeroen Perceval – acteur, regisseur, schrijver, rapper – speelde in films en series als ‘Borgman’, ‘Tabula Rasa’ en ‘Rundskop’. Voor zijn regiedebuut ‘Dealer’ (2021) rijfde hij maar liefst 9 Ensors binnen. Hij nodigt Tom Lanoye uit op het aperitief. Lanoye is dichter, romancier, theaterauteur, polemist en nog veel meer. Als theaterschrijver boekte hij successen met ‘Fort Europa’, ‘Wie is bang?’ en ‘OustFaust’. In zijn laatst verschenen roman ‘De draaischijf’ rekent Lanoye af met de collaboratie. Babs Gons is the queen of the spoken word scene, schrijver en host. In 2019 verscheen ‘Hardop’, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in mei 2021 met ‘Doe het toch maar’. Charlotte Dumortier tekent live bij de voorgelezen gedichten, je kan haar werk o.a. zien in De Morgen en The New Yorker.

Tickets en info via deze link.

ZO 31/7- 11u

Jaouad Alloul probeert met zijn werk – muziek, theater, podcasts … – mensen die worstelen met hun geaardheid een hart onder de riem te steken. In de internetserie ‘het nieuwe normaal!’, onderzoekt hij met gastsprekers wat dat ‘nieuwe normaal’ kan zijn. Zijn recente monoloog ‘De meisje’ kreeg lovende commentaren. Jaouad nodigt Amina Belôrf uit. Ze staat op de planken en schrijft poëzie en proza. Ze was columniste bij vrtnws en Mo magazine. Haar poëzie verscheen o.a. in de Poëziekrant, DW B en Het Liegend Konijn. Ondertussen werkt ze mee aan de poëziezomer van Watou ’22. Ze debuteerde met de bundel ‘Zonder het licht te breken’ (2020), ondertussen toe aan een zevende druk. Sarah Michaux is dichter, filosoof en ICT’er. Haar gedichten werden gepubliceerd in o.a. Gierik/NVT en Oikos. In 2021 verscheen haar debuut ‘Onder wolken’. Ze zoekt in haar werk naar een schittering die een fundamentele leegte kan verlichten.Trui Chielens tekent live bij de gedichten. Ze illustreert o.a. voor De Standaard en De Tijd, voor de Feeling en Knack.
Tickets en info via deze link.

ZA 6/8- 11u

Tijmen Govaerts is een van de meest succesvolle acteurs van zijn generatie. Hij schitterde al bij Olympique Dramatique, Opera Vlaanderen en speelde in films en series als ‘Girl’, ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Twee zomers’. Govaerts is niet minder dan de coming man van de Vlaamse tv en cinema. Hij gaat in gesprek met schrijver en regisseur Peter Verhelst. Voor zijn poëzie won hij o.a. de Paul Snoekprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2017 vierde hij zijn 30-jarig schrijverschap met ‘Koor’, een bloemlezing uit zijn dertien bundels. Recent verscheen de dystopische bundel 2050. Dorien de Wit tekent, schrijft, maakt kortfilms en (audio)wandelingen. Haar debuutbundel ‘Eindig de dag nooit met een vraag’ werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en De Grote Poëzieprijs (longlist). Emma Vanhille tekent live. Haar werk verscheen voornamelijk in De Standaard en ze illustreerde al tal van kinderboeken.
Tickets en info via deze link.

MA 1/8 om 11u in KAAP (6+): Kinderpoëzie op een Podium

Rian Visser, de winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2022, komt naar Oostende met een spetterend poëzieprogramma voor kinderen. Ze staat te popelen om uit haar prijsbundel voor te dragen en te vertellen hoe het boek tot stand gekomen is. Het wordt een uur vol grappige anekdotes, mooie gedichten én toffe muziek. Stoomboot brengt livemuziek. Hij neemt je mee op reis met zijn liedjes in het Nederlands. Ingrid Godon maakt tekeningen tijdens de voorstelling. Ella Michiels praat alles aan elkaar. Een poëtische start van je dag aan zee!
Tickets en info via deze link.

DE VOORLEESCLUBSESSIES

Als je op TAZ speelt, dan heb je beslist een stem om bij weg te dromen. Daarom vroeg VRT, in samenwerking met deAuteurs, een aantal van de TAZ-performers om voor te lezen tijdens De voorleesclubsessies.

Vorig jaar werd De voorleesclub op VRT NU en één gelanceerd. Bekende voorlezers brachten er de mooiste kinderboeken tot leven op het scherm. De tekeningen leken letterlijk rondom hen tot leven te komen. Op TAZ kan je dit nu live ervaren. Voorlezen wakkert leesplezier aan en verbindt, over de generaties heen. Mogen we jou en je kinderen besmetten met de leesmicrobe? Kom dan samen met je kinderen naar De voorleesclubsessies! Tickets en info via deze link.

 

DO 28/7- 11u

MET: Maarten Van Cauwenberghe van Voetvolk (zie ook Into The Open)

VOOR: 3-6 jaar

BOEKEN: Ingrid Godon en Nathalie Teirlinck – Strandjongen

GEDICHT: Joke Van Leeuwen – Anders

 

VR 29/7- 11u

MET: Laurence Roofthooft (zie ook BOY en ELDERS)

VOOR: 6-9 jaar

BOEK: Peter Goes – De zon

GEDICHT: Diet Groothuis – Gele dingendag

 

ZA 30/7- 11u

MET: Titus de Voogdt (zie ook Pied de Poule), Robbert Vervloet en Boris Van Severen (zie ook Vuur/toren)

VOOR: 6-9 jaar

BOEK: Pieter Gaudesaboos – Een Zee van Liefde

GEDICHT: Geert De Kockere – Monsters

 

ZO 31/7- 11u

MET: Eva Binon om 11u (zie ook Catharsis) en Gregory Frateur om 11u15 (Dez Mona)

VOOR: 6-9 jaar

BOEK: Geert De Kockere – Eefje Donkerblauw (voorgelezen door Gregory Frateur)

BOEK: B.J. Novak – Het boek zonder tekeningen (voorgelezen door Eva Binon)

GEDICHT: Rian Visser – Heimwee (voorgelezen door Gregory Frateur)

GEDICHT: Edward Van De Vendel – Span er een koord overheen (voorgelezen door Eva Binon)

 

ZA 6/8- 11u

MET: Peter de Graef (zie ook De Paradox)

VOOR: 3-6 jaar

BOEK: Leo Timmers- Garage Gust

GEDICHT: Ine De Volder- Gekke Sprookjes

 

BOEKVOORSTELLING DE RANDEN

DO 28/7 om 15 in KAAP 

Een auteur, een boek en een publiek! De perfecte blend om dieper in de letteren te duiken.
Die geur van natte kalk, die je kunt proeven op de achterkant van je tong, zal je nog vaak ruiken. Je zult nog zeker negen keer verhuizen. Alles wat je op dit moment bezit, zal je verliezen. Alles wat waardevol lijkt, zal verdwijnen. Sommige dingen zal je gaandeweg uit het oog verliezen, andere zal je heel bewust verpatsen om eten of sigaretten te kopen, nog andere zal je verbranden, weggeven, achterlaten. Je wil roepen maar dat gaat niet omdat er een hand om je keel zit.

Angelo Tijssens is theatermaker bij Ontroerend Goed en coscenarist van o.a. ‘Gir’l en ‘Close’. In zijn roman ‘De Randen’ toont hij ons een kind getekend door angst, een adolescent die zijn driften ontdekt en een man die geen liefde meer durft te vragen. In bezwerend proza laat hij een heden zien dat wordt beheerst door een verleden. Daarmee schreef hij een overweldigend en ijzingwekkend debuut, dat in september verschijnt. Angelo draagt voor uit eigen werk, tijdens een gesprek met Inès Eshun gaat hij dieper in op zijn debuut en Peter Verhelst vertelt wat ‘De Randen’ zo onvergetelijk maakt.

Tickets en info via deze link.

 

TESTEREP SCHRIJFMARATHON

MA 1/08, 11u – 22u in het Leopoldpark

Duizend jaar geleden verdween het eiland Testerep voor onze kust. TG Vagevuur haalt het verzonken land terug boven water tijdens een schrijfperformance. Neem ook deel en werk samen met professionele schrijfcoaches aan begin, midden of einde van dit verhaal. Diezelfde dag gaan acteurs met de tekstfragmenten aan de slag.

Met deAuteursleden: Maud Vanhauwaert, Lara Taveirne, Pieter Delfosse, Anna Carlier & Anouk Friedli
VLOEDSCHRIJVERS met steun van deAuteurs, Vlaanderen, Gent, Tax Shelter, Creanbo

Tickets en info via deze link.

 

DEAUTEURSLEDEN OP TAZ

Wist je dat tal van onze leden hun werk voorstellen op TAZ?

 • Bambiraptor (Jonas Baeke)
 • Catharsis (Eva Binon)
 • De Barbier (Tom Goossens)
 • Finding Willard (Tom Struyf)
 • Freedom Club (Freek Mariën/Carl von Winckelmann)
 • Guilty of Love (Sophia Bauer)
 • Indoor Weather (Ezra Veldhuis/Bosse Provoost)
 • Mannahatta (Renée Goethijn/Stefan Jakiela/Lotte Diependaele/Goele Derick)
 • Mise en Place (Karolien De Bleser/Renée Goethijn)
 • Pied de Poule (Steven Beersmans/Greet Jacobs)
 • Pinokkio (Jonas Baeke)
 • Serenade (Louis Janssens)
 • Unfolding an archive (Zoë Demoustier)
 • Unlimited Edition (Rebekka de Wit)
 • Vaderlandloos (Fikry El Azzouzi)
 • Voorjaarsontwaken (Mitch van Landeghem/Soraya van Welsensis/Mathias van de Brul/Valentina Tóth al zeker – zijn volop aan het aansluiten, dus kan zijn dat er nog leden bijkomen)
 • What the God (Guus Diepenmaat/Anouk Friedli)
 • Zie je mij dansen? (Jotka Bauwens)
 • Expo van Alexia Leysen.

Een overzicht van het volledige programma kan je terugvinden op de website van TAZ.

Of lees de digitale versie van de brochure.

Type
Nieuws
Datum
26.07.2022