Film Fest Gent dompelt 16 oktober 2020 helemaal onder in de harde waarheden rond gender- en culturele diversiteit in de filmsector. Samen met WIFTM Belgium (Women in Film, Television & Media Belgium), Wanda CollectiveRepresent en de Unie van Regisseurs zetten we de dag in het teken van gender- en culturele diversiteit in het film- en medialandschap.

Vandaag de dag domineren mannelijke regisseurs en producers de filmsector nog steeds. Daarnaast merken we nog een opvallende afwezigheid van culturele diversiteit in de audiovisuele sector, zowel voor als achter de schermen. Op deze editie van de Dag van het Filmberoep benoemen en bespreken we deze gebreken in het huidige film- en medialandschap en slaan we de handen in elkaar op zoek naar concrete oplossingen.

De gloednieuwe vzw WIFTM Belgium brengt haar president op het podium, die WIFTM’s doelstellingen en initiatieven aankaart. Sofie Van Bauwel, professor bij Universiteit Gent, buigt zich over de afwezigheid van vrouwen bij belangrijke filmprijzen en hun beperkte aanwezigheid op invloedrijke posities in de sector. In de nasleep van #Metoo stelde ook België zich steeds meer vragen bij het genderonevenwicht in de audiovisuele sector. Kan de Belgische film een positieve impact uitoefenen op genderdiversiteit? Sofie Van Bauwel verdiept zich in de kwestie of makers mee de beeldvorming bepalen.

Wanda Collective voert een panelgesprek met enkele binnen- en buitenlandse regisseusesover hun huidige positie in de sector en op welke manieren deze verbetering verdient.

Vervolgens volgt een panelgesprek door Represent over de problematiek rond culturele diversiteit in de audiovisuele sector.

We sluiten de dag af door samen concrete oplossingen aan te reiken om te streven naar gelijkheid in het film-, televisie, en medialandschap, zowel op het gebied van gender als culturele achtergrond.

 

PROGRAMMA

09u30 ontvangst

10u00 Welkomstwoord: Joosje Hendrickx

10u15 Launch Women in Film, Television & Media

  • Introductie van de bestuursleden

Ilse Schooneknaep, Adil Bouzarmat, Maud Van De Velde, Saskia De Coster, Aminata Demba, Zohra Boucharafat, Jona Loos, Lize Lefaible, Martine Huvenne

  • State of the art door Sofie Van Bauwel

12u00 lunchbreak

13u00 Panel Wanda Collective
Panelgesprek met regisseuses uit binnen- en buitenland: Maria Ramos, Neus BallúsHalina Reijn, Emmy Oost en Maryam Kamal Hedayat.

Met de steun van deAuteurs.

Moderator Jozefien Dalemans

14u30 Let’s talk inclusivity door REPRESENT

  • Uiteenzetting van de problematiek rond etnisch culturele diversiteit in de audiovisuele sector zowel voor als achter de schermen.
  • Case study ‘Binti’ van Frederike Migom

Moderator Jozefien Dalemans

16u00 Conclusie door WIFTM, Wanda & Represent

 

Toegang 5€/ gratis voor geaccrediteerden mits reservatie

Tickets kan je hier kopen

Type
Nieuws
Datum
07.10.2020