Zoals elk jaar was er heel veel animo voor de Competition for Belgian Student Shorts, een competitie waarin grote talenten als Anthony Nti, Kato De Boeck, Adil El Arbi & Bilall Fallah en ook Lukas Dhont op de erelijst staan. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnemen aan deze kortfilmcompetitie. De jury kroonde Finns Hiel van Cato Kusters tot winnaar van de Award for Best Belgian Student Short ter waarde van € 5.000 met dank aan Amplo. Finns Hiel is het coming-of-ageverhaal van Arthur en Finn, twee vijftienjarige jongens die elkaar ontmoeten wanneer Arthur bokslessen gaat volgen in de club waar Finns vader trainer is.

De jury over Finns Hiel: de film onthult een filmmaker met een zeldzame sensibiliteit voor de nuances van menselijke relaties, voorbij clichés en conventionele sociale codes. Finns Hiel slaagde erin ons te verrassen, niet met grote gebaren, maar met subtiliteiten en details, kleine nuances in het gedrag van de personages en in de performances van de acteurs, en met een warme, geduldige, gefocuste visuele taal dat ons simpelweg inpakte.”

In de studentenkortfilmcompetitie waren er twee Special Mentions: Eentje voor La chute van Sebastian Schaevers, een mysterieuze blik op een stadje in de Zwitserse Alpen. “Een film met een opvallende beeldtaal, van een filmmaker die duidelijk niet bang is om vat te krijgen op de omgeving en die op een nieuwe manier te tonen”, aldus de jury. De andere Special Mention was weggelegd voor Merci pour votre patience! van Simon van der Zande, “omdat de film een verraderlijk simpele manier vindt om een moeilijk, zelfs oncomfortabel onderwerp aan te kaarten zonder te vervallen in didactiek en zonder onze complexe, veelgelaagde realiteit te verlaten”.

Ook het publiek kon stemmen voor zijn favoriet in de Competition for Belgian Student Shorts en koos Simon van der Zandes Merci pour votre patience! als winnaar van de THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short goed voor een postproductiebudget van € 6.500.

Trots op ons jong talent die hun films realiseerden met onze afstudeerbeurs. Binnenkort lanceren we de nieuwe studentenbeurzen!

Persbericht: Film Fest Gent

Foto’s: Michiel Devijver

Type
Nieuws
Datum
17.10.2022