De Poëziedebuutpijs, de prijs waarmee Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters sinds 2017 een duwtje in de rug willen geven, gaat dit jaar zeker nog door, zij het niet Aan Zee. In deze speciale editie van de Poëziedebuutprijs wordt de winnaar bekend gemaakt in de krant!

Op zaterdag 29 augustus verschijnt er in de Standaard der Letteren welke auteur volgens de jury het beste poëziedebuut van 2019 schreef.  De laureaat mag zich niet enkel de beste debutant van 2020 noemen, maar hij of zij gaat ook naar huis met een geldprijs van € 1.500!

Onder normale omstandigheden zouden de debutanten elk te gast zijn in een aflevering van het poëzieprogramma Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2020. Wegens de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is het Oostends festival dit jaar echter geannuleerd, en zo ook de vier geplande afleveringen van Apéro Poëzie.

Over de genomineerde auteurs

Sis Matthé (1980) schrijft, vertaalt (o.a. voor Sabzian) en maakt muziek in het duo Stacks. Hij publiceerde gedichten in freespace Nieuwzuid en Poëziekrant en was een van de 21 dichters voor de 21ste eeuw (Uitgeverij P). Bij het balanseer verscheen in 2019 zijn debuutbundel Persoonlijk geraakt.

Jens Meijen (1996) is journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift dw b. Hij publiceerde ook nog in De Revisor, deFusie, Hard/Hoofd en Deus Ex Machina. Hij was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Xenomorf (De Bezige Bij, 2019) is zijn debuutbundel, waarvoor hij eind juni de Cees Buddingh’-prijs 2020 won.

Iduna Paalman (1991) is dichter en schrijver, en werkt als presentator en docent. In het najaar van 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs 2020. Ze publiceerde onder meer in De GidsDe RevisorHet Liegend Konijnen NRC Handelsblad en is columnist voor De Groene AmsterdammerVPRO Mondo en Hard//hoofd.

Peter Prins is boekhandelaar bij Perdu in Amsterdam en debuteerde op zijn 69ste als dichter. Hij publiceert, sinds 2014, regelmatig zeer korte verhalen in Torpedo Magazine en zijn werk verscheen in de laatste vier edities van het tijdschrift Prado. Na een veelbewogen leven is deze prototype babyboomer niet lang geleden verliefd geworden op een mooie Romaanse. De weerslag, of een weerslag, van deze verliefdheid leest u in zijn debuut contouren voor verderop (Uitgeverij crU, 2019).

Over de prijs

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2019. Het volledige reglement vindt u hier terug. In de jury zetelen: Maud Vanhauwaert, dichter en docent aan het conservatorium van Antwerpen, Tineke De Meyer, schrijver en maker, Matine Vandermaes, bibliothecaris in de bib van Oostende en Hans Vandevoorde, hoofddocent nederlandse Letterkunde aan de VUB; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.

Type
Nieuws
Datum
11.08.2020