Anna de Bruyckere (Voor permanente bewoning, Cossee), J.V. Neylen (En niet bij machte, Atlas Contact), Elly Stolwijk (liefde de vluchtige holte, In de Knipscheer) en Meity Völke (Aan het licht, De Arbeiderspers).

De Poëziedebuutpijs is de prijs waarmee Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters sinds 2017 een duwtje in de rug willen geven. De laureaat van de Poëziedebuutprijs 2021 wordt op zaterdag 21 augustus bekend gemaakt in de Standaard der Letteren.
De winnaar mag zich niet enkel de beste debutant van 2020 noemen, maar hij of zij gaat ook naar huis met een geldprijs van € 1.500!

Nu al benieuwd naar welke dichters er achter deze prachtige bundels schuilen? Je leert ze alle vier beter kennen in deze korte filmpjes die ze van zichzelf maakten.

Over de genomineerde auteurs

Anna de Bruyckere (1987) schrijft poëzie, essays, verhalen en theater. Ze staat geregeld op de planken en publiceerde in onder andere Het Liegend Konijn, De Brakke Hond en Deus ex Machina. Ze werd opgeleid tot filosoof en econoom in Gent, Cambridge en Durham en geeft les. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Middelburg.

J.V. Neylen (1989) is schrijver en dichter. Gedichten van haar verschenen onder andere in De RevisorHet Liegend KonijnDeus ex Machina en Hollands Maandblad. In 2017 werd haar een VOCATIO-beurs voor jong talent toegekend. Haar poëziedebuut En niet bij machte verscheen in 2020 bij uitgeverij Atlas Contact. De bundel won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021.

Elly Stolwijk (1957) is beeldend kunstenaar, dichter en docent Nederlands als Tweede Taal. In haar werk zoekt ze in tekeningen, installaties en gedichten naar de verbinding tussen de woorden en de beelden. Haar gedichten zijn opgenomen in o.a. De GidsHet Liegend Konijn en Meander. In 2013 heeft Stolwijk de tweede prijs gewonnen in de Turing Gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘waarom de zilvermeeuw in de nacht boven de parkeerplaats moet schreeuwen’.

Meity Völke (1980) schrijft poëzie en proza. Ze studeerde Nederlands in Nijmegen, en is in december 2019 afgestudeerd aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. In 2019 won ze met haar gedicht ‘Onder Water’ de Turing Gedichtenwedstrijd. Gedichten van Meity Völke zijn gepubliceerd in Het Liegend Konijn en Meander.


Over de prijs

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2020. Het volledige reglement vindt u hier terug. In de jury zetelen: Maud Vanhauwaert, dichter en docent aan het conservatorium van Antwerpen, Tineke De Meyer, schrijver en maker en Hans Vandevoorde, hoofddocent Nederlandse Letterkunde aan de VUB; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.

Type
Nieuws
Datum
15.06.2021