Dat nieuws wordt op zaterdag 29 augustus bekend gemaakt in De Standaard. Iduna Paalman mag zich niet enkel de beste debutant van 2020 noemen, maar ze gaat ook naar huis met een geldprijs van € 1.500!

Naast Iduna selecteerde de jury nog 3 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2019 (in alfabetische volgorde):
Sis Matthé (persoonlijk geraakt, het balanseer), Jens Meijen (Xenomorf, De Bezige Bij) en Peter Prins (contouren voor verderop, Uitgeverij crU).

We zetten de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2020 in de kijker met een professioneel videoportret, geproduceerd door Cameltown. Dat kan je hier bekijken.

Ook de andere genomineerden stelden zichzelf en hun bundel eerder al voor in korte filmpjes. Bekijk ze hier.

De jury over De grom uit de hond halen (Querido, 2019)

‘Er is nog niets aan de hand’ luidt de eerste zin op de achterflap van De grom uit de hond halen. Het is de aftrap van een onheilspellende, poëticale zindering, een debuut lang. Want met de blik van een bezorgd flaneur beschrijft Iduna Paalman zowat alle mogelijke risico’s in haar nabije omgeving en toekomst. Besmetting, kwetsuur, blikschade: de ambitie lijkt aanvankelijk om het allemaal te voorkomen, maar de lat ligt hoger dan het status quo. Er is een verlangen naar op z’n minst de mogelijkheid van een veilig oord. Paalman laat ons subtiel wennen aan dat verlangen: waar ze eerst over een gedoemde wereld lijkt te dichten, maakt ze gaandeweg de kwetsbaarheid zichtbaar van een wereld die de moeite waard is om te beschermen. Haar blik heeft veel weg van een bliksemafleider die de inslag moet vermijden. Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert.

Het volledige juryverslag lees je hier.

Over de prijs: 

De Poëziedebuutpijs, de prijs waarmee Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters sinds 2017 een duwtje in de rug willen geven, ging dit jaar door in licht gewijzigde vorm, namelijk niet Aan Zee. In deze speciale editie van de Poëziedebuutprijs wordt de winnaar bekend gemaakt in de krant!

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2019. Het volledige reglement vind je hier terug. In de jury zetelen: Maud Vanhauwaert, dichter en docent aan het conservatorium van Antwerpen, Tineke De Meyer, schrijver en maker, Matine Vandermaes, bibliothecaris in de bib van Oostende en Hans Vandevoorde, hoofddocent Nederlandse Letterkunde aan de VUB; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.

Foto © Irwan Droog

Type
Nieuws
Datum
29.08.2020