Als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid organiseerde Caroline Difference Day met verschillende partners. deAuteurs was van bij het eerste uur mee betrokken partij. Samen zorgden we er voor dat naast journalisten ook literaire auteurs aanwezig waren, illustratoren en cartoonisten.

Op 3 mei 2022, aan de vooravond van difference day deelde Caroline het  gedicht rond van Paul Eluard : Liberté j’écris ton nom’ , waar Jaco Van Dormael een kortfilm over realiseerde, genaamd ‘The Shape. Op vraag van Caroline werd deze kortfilm ook in mei 2022 nog eens aan de genodigden vertoond. Elk jaar kregen ook de studenten animatiefilm de kans om hun werk over press freedom op difference day te tonen. Caroline liet geen enkele kans onbenut om haar stem kracht bij te zetten met kunst en cultuur.

Caroline hield als geen ander van literatuur, kunst, theater, film, illustraties en opera. Ze woonde regelmatig voorstellingen bij van onze leden en genoot met volle teugen.

Ze was ook een grote poëzieliefhebber en woonde graag de verschillende poezieprogramma’s van deAuteurs en het Poëziecentrum bij op Theater aan Zee (TAZ) in Oostende. Op 5 augustus 2017, exact 5 jaar voor haar sterfdatum, was ze zelf te gast bij het poëzieprogramma ‘Apéro Poëzie’ van Poëziecentrum en deAuteurs. In dat format vertelt een bekende poëzielezer over de poëzie in haar of zijn leven en mag zij of hij ook een dichter uitnodigen. Er wordt live geïllustreerd en er is ook een muzikale omkadering. Caroline nodigde Charlotte Van den Broeck uit en sprak met grote liefde over dichters als Leonard Nolens en Jozef Deleu. De illustraties waren die dag van de hand van Sabien Clement. Idwer de la Parra was ook te gast en won later de eerste Poëziedebuutprijs Aan Zee. De muziek kwam van Brihang waar Caroline ook een grote bewondering voor had. Herbeleef hier de dichters, illustraties en de muziek van Apéro Poëzie van 5 augustus 2017.

Herbeleef hierbij de fragmenten met Caroline.

 

 

In 2019 ondersteunde deAuteurs de publicatie van haar ‘Ode aan de verwondering’. De boekvoorstelling ging door in Gent. Caroline, die zelf een grote bewonderaar was van het werk van Gerda Dendooven, vroeg Gerda om live te illustreren. Het boekje is een must-read. Kinderen zijn vaak verwonderd. Ergens op weg naar de volwassenheid verliezen de meesten van ons die onbevangenheid. Gaandeweg wordt het vuur van de nieuwsgierigheid gedoofd: de dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn, er is niets nieuws onder de zon. En dat is spijtig. Verwondering geeft het leven kleur, helpt om onze grenzen te verleggen en spoort ons aan om valse zekerheden in vraag te stellen. In ‘Ode aan de verwondering’ houdt Caroline Pauwels een bezield pleidooi om opnieuw met die kinderlijke blik naar de wereld te kijken. In wetenschap en kunst, maar ook in de grote en kleine momenten van elke dag.

 

In 2021 werkt deAuteurs mee aan de nieuwe hardcovereditie van ‘Ode aan de verwondering’ met een naschrift waar Caroline terug blikt op het essay vanuit het gezichtspunt van de coronacrisis. Hoe helpt verwondering in moeilijke tijden? Wat kunnen we eruit leren? Illustratrice Gerda Dendooven maakte passende tekeningen bij de tekst, die net als de geselecteerde gedichten van Bart Moeyaert uiting geven aan de verwondering in al haar veelzijdigheid. De boekvoorstelling vond plaats tijdens TAZ in Oostende.

Caroline zou in 2020 curator worden van TAZ en koos als thema verwondering. Deze editie kon omwille van de coronacrisis niet doorgaan maar in 2021 stond ze er wel. Eén thema was niet meer voldoende. Het werd TAZ#2021 ‘in volle vaart richting optimisme’ met als thema’s: verwondering, Amor Mundi, zorgeloosheid en verbondenheid. Deze thema’s typeren Caroline helemaal.

Het werd een topeditie van TAZ onder haar curatorschap. Het affiche beeld van Caroline op de fiets werd trouwens genomen door Katrien Van der Perre, directeur van deAuteurs.

Tijdens TAZ 2021 bouwden deAuteurs samen met verschillende partners mee aan de grootste bloemenzee , het symbool van verwondering en intergenerationele verbinding. deAuteurs en Poeziëcentrum vroegen, op voorzet van Caroline, aan Bart Moeyaert om een zin te maken voor de grootste bloemenzee, afkomstig uit een gedicht dat Bart speciaal voor de gelegenheid heeft geschreven. deAuteurs zorgde voor posters met het gedicht van Bart Moeyaert, illustraties van Gerda Dendooven en vormgeving door Gerd Dooreman. Herbekijk hier de opbouw van de bloemenzee en het verslag van Ketnet.

Caroline heeft steeds oog gehad voor de jeugd en jong talent en geloofde in de kracht van de toekomstige generatie. Daarom hebben we samen met het Poëziecentrum een ‘ode aan de jeugd’ georganiseerd op TAZ door een aantal beloftevolle jonge makers een podium te geven. Lisette Ma Neza en poetryband brachten eerst een performance die balanceert tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit. Ella Michiels praatte het geheel aan elkaar en ging vervolgens in gesprek met Lisette Ma Neza, acteur Flor Van Severen (Camping Sunset) en auteur Ibe Rossel (debuut ‘Shakespeare kent mij beter dan mijn lief’).

Lisette Ma Neza maakte een pakkende  ‘Ode aan Caroline’ toen haar overlijden bekend werd.

deAuteurs had nog veel plannen met Caroline Pauwels maar het mocht niet zijn..  Op vrijdag 5 augustus 2022 overleed Caroline.

Caroline was een prachtvrouw, een voorbeeld voor velen. Ze had aandacht voor iedereen en liet iedereen boven zichzelf uitstijgen. Ook het team van deAuteurs droeg haar op handen. Wat gaan we ze missen maar we dragen haar inzichten, levenslessen en vele herinneringen voor eeuwig met ons mee! Dank Caroline voor zoveel moois! Bedankt voor alles wat je deed en wie je was!

Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar haar kinderen en familie. Oprecht medeleven en sterkte!

Het rouwregister van Caroline Pauwels kan hier worden ondertekend: https://www.vub.be/register/caroline-pauwels

 

Het is een wonderlijke wereld. Altijd en overal, voor wie er voor open staat, voor wie de moeite doet om te kijken, voor wie de verwondering toelaat in zijn of haar leven (uit Caroline Pauwels: ‘Ode aan de verwondering’, Academia Press, 2019)

Type
Nieuws
Datum
12.08.2022